Noorderpoort organiseert voor de tweede keer ‘Keti Koti’-themaweek voor studenten

Publicatie datum
Sfeer KTM 03

Gevarieerd programma voor studenten over thema’s als slavernij, discriminatie en racisme

In de week van 26 juni organiseert Noorderpoort op meerdere locaties in de stad activiteiten voor studenten, in aanloop naar Keti Koti. Met deze van oorsprong Surinaamse feestdag wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. Voor Noorderpoort aanleiding om de week ervoor studenten actief bezig te laten zijn met thema’s als slavernij, discriminatie en racisme.

Studenten van Noorderpoort kunnen zich met hun klas aanmelden voor verschillende activiteiten. Zo kunnen ze onder andere in gesprek met de politie over etnisch profileren en discriminatie, een stadswandeling maken langs sporen van het slavernijverleden in Groningen, in gesprek gaan over discriminatie in de zorg, en een graffiti-workshop volgen.

Op 29 juni staat er een groot afsluitend evenement gepland in de A-kerk, namelijk een ‘Q&A’ met Raoul de Jong, schrijver van het Boekenweekgeschenk. Raoul zijn roots liggen zowel in Suriname als Groningen. Ook is er in de A-kerk een spoken word-optreden van een student van Noorderpoort en een dans- en theateroptreden van Theater De Steeg in samenwerking met Noorderpoort-studenten. Voor dit afsluitende evenement nodigt Noorderpoort ook studenten van Alfa-college en Drenthe College uit. Net als in 2022 is Noorderpoort de enige onderwijsinstelling in het Noorden met een uitgebreid programma in aanloop naar Keti Koti.

Over Keti Koti
Keti Koti is van oorsprong een Surinaamse feestdag die wordt gevierd op 1 juli. In het ‘Stranantongo’ betekent het letterlijk: ‘Ketenen gebroken’, waarbij de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Op 1 juli 1863 werd de slavernij door middel van de emancipatiewet afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. In Nederland wordt deze dag steeds meer gevierd.

De themaweek van Noorderpoort wordt mede mogelijk door de inzet van Discriminatie Meldpunt Groningen, Groninger Kerken, Groninger Museum, Faisel Saro, Politie en Gemeente Groningen.