Minister Dijkgraaf ziet hoe onderwijs duurzaam samenwerkt

Publicatie datum
Nielsknelis Dijkgraaf 25April 028 DSC 0864

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) bracht maandag een bezoek aan Noorderpoort, Alfa-college, Terra, Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ging met studenten en docenten in gesprek. Centraal stonden de thema’s duurzaamheid, energietransitie, talentbeleid en samenwerking tussen mbo, hbo en wo.

De dag begon op het Suikerterrein met een spetterende performance van Noorderpoort-studenten onder leiding van onze docente Colien Langerwerf (duurzaamste mbo-docent van Nederland). Ze lieten zien hoe studenten bezig zijn met de SDG-goals en hoe belangrijk ze die vinden. De toon van het bezoek was meteen gezet.

Duurzame samenwerking Noorderpoort, Terra en Alfa
Op het Suikerterrein kreeg hij verder van Terra, Noorderpoort en Alfa-college middels een reeks onderwijsprojecten een beeld van de bijdrage van het mbo aan ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzaamheid. En ook hoe duurzaamheid een plek krijgt in het curriculum. Zo kreeg hij van studenten uitleg over de waterstofboot, de waterstoffiets, en over een project rond het bijzondere Hereford koeienras. Deze projecten gaven een mooie indruk van de manier waarop de drie mbo’s in deze regio met elkaar samenwerken.

Hanze, RUG en studenten spreken zich uit
Vervolgens kreeg Dijkgraaf op EnTranCe | Centre of Expertise Energy (Zernike) – samen met minister Jetten (Klimaat en Energie) – uitleg van studenten van de Hanzehogeschool over ZAP 2; een proeftuin voor groene chemie, een innovatiewerkplaats waar mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs samenwerken. Bij de Rijksuniversiteit Groningen (op de New Energy Academy) volgde o.a. een uitleg over de solar auto Green Spirit van het Top Dutch solarteam en hoe de RUG haar bijdrage levert aan de energietransitie. Tenslotte sprak hij met Groningse studenten over alles wat hen bezig houdt, in een ‘Spreek je uit!’-sessie, waar ook Noorderpoort-studenten bij waren. 

Afsluiting met diner bereid door Noorderpoort-studenten
Het werkbezoek eindigde bij Noorderpoort in de Euroborg. Daar kreeg de minister een heerlijk diner voorgeschoteld, bereid door onze studenten. Het was ook een moment voor de minister om met de bestuursvoorzitters van Noorderpoort, Alfa-college, Terra, Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (en hun gasten) in gesprek te gaan. De minister was onder de indruk van hoe er in het Noorden wordt samengewerkt op belangrijke thema’s voor een duurzame toekomst.

Foto’s: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 025 DSC 0832

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 028 DSC 0864

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 042 DSC 0982

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 054 DSC 1092

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 058 DSC 1136

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 088 DSC 1329

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 117 DSC 1444

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 128 DSC 1539

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 145 DSC 1747

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April 088 DSC 1329 (1)

Foto: Niels Knelis Meijer

Nielsknelis Dijkgraaf 25April Def 174 DSC 1924

Foto: Niels Knelis Meijer