Festival voor studenten over wat je niet op school leert

Publicatie datum
Studentenfestival Suikerterrein

Voorkennisfestival op Suikerterrein voor studenten van Noorderpoort en Alfa-college 

Op dinsdag 27 en woensdag 28 september wordt op het Suikerterrein in Groningen het Voorkennisfestival georganiseerd voor zo’n zeshonderd mbo-studenten van Noorderpoort en Alfa-college. In een gevarieerd programma krijgen de studenten workshops, trainingen en inspiratiesessies voorgeschoteld over onderwerpen die ze misschien niet een-twee-drie op school leren. Deze tweede editie van het Voorkennisfestival – georganiseerd door Up to Us, Noorderpoort en Alfa-college – is onderdeel van SDG action day en is op basis van de input van studenten zelf vormgegeven. 

Een inspirerend verhaal over ondernemen, je eigen bucketlist maken, meer te weten komen over wat drugs met je lichaam doen, tips krijgen hoe je kunt ‘ontstressen’, in gesprek gaan met de nachtburgemeester over het nachtleven en ervaren hoe het is om mee te rijden met een ambulance; het is slechts een greep uit de onderwerpen die tijdens het festival aan bod komen en waar de studenten een beetje voorkennis over krijgen.

“We hebben studenten zelf gevraagd om thema’s aan te dragen”, legt Romy Misran van Up to Us uit. “Op basis daarvan hebben we een veelzijdig programma kunnen samenstellen. Mooi dat we na de editie van 2019, nu eindelijk weer een nieuwe editie kunnen organiseren. We verwachten zo’n zeshonderd mbo-studenten verspreid over twee dagen. Het belooft dus een bijzonder en inspirerend festival te worden.”

Voorkennisfestival als onderdeel van burgerschapsonderwijs 
Het Voorkennisfestival is onderdeel van het burgerschapsonderwijs van Noorderpoort en Alfa-college. Binnen het mbo is er naast vakkennis namelijk ook aandacht voor maatschappelijke vraagstukken binnen het vak Burgerschap. Studenten leren afwegingen en keuzes te maken in de maatschappij, voor hun toekomst. Wat is bijvoorbeeld je rol is als inwoner van een stad, als consument en als werknemer of ondernemer? En hoe ga je om met belangrijke thema’s als racisme, discriminatie en gelijke kansen? Noorderpoort en Alfa-college vinden het belangrijk om daarover open het gesprek te voeren, aansluitend bij de belevingswereld van haar studenten. Dit festival is daar een voorbeeld van.

Studentenfestival Suikerterrein

Het Voorkennisfestival vindt op 27 en 28 september plaats van 10.00 uur – 15.00 uur. Het Festival vindt op verschillende locaties op het Suikerterrein in Groningen plaats.