Festival voor mbo-studenten over dat wat je niet op school leert

Publicatie datum
Festival Noorderpoort Niels Knelis

Op 4, 5 en 6 juni wordt op het Paradigm-terrein in Groningen het ‘IK WEET ALLES festivAL’ georganiseerd voor 900 mbo-studenten van Noorderpoort en Alfa-college. De studenten volgen een gevarieerd programma vol workshops, trainingen en inspiratiesessies over onderwerpen waar ze meer over willen leren, maar die geen onderdeel zijn van het reguliere onderwijs. Het festival wordt georganiseerd door Jimmy’s, Noorderpoort en Alfa-college en is onderdeel van het burgerschapsonderwijs op de scholen.

Discussiëren over de effecten van sociale media, het leren van levensreddende handelingen, uitleg over de Europese Parlementsverkiezingen en tips over hoe je je mentale welzijn kunt versterken. Het is slechts een greep uit de vele workshops en sessies die op het programma staan. TikTok Tammo sluit het festival af. Na het succes van twee eerdere edities, toen nog onder de naam ‘Voorkennisfestival’, hoopt de organisatie deze editie nog meer studenten te inspireren.

Voor én door studenten
Studenten van Noorderpoort en Alfa-college spelen tijdens het festival niet alleen als bezoekers een belangrijke rol, ze helpen ook mee in de organisatie. Zo wijzen studenten Handhaving van het Alfa-college bezoekers de weg op het terrein en maakten studenten van Noorderpoort een foto-expositie die op het festival te zien is.

Ook hebben studenten van beide mbo’s samengewerkt aan een escape room over de SDG’s (de 17 duurzame werelddoelen). Tijdens het festival kunnen studenten een poging doen om te ontsnappen uit de escape room en daarmee de wereld te redden.

Burgerschapsonderwijs
Ook de onderwerpen komen uit de koker van de studenten. “We hebben studenten in de voorbereiding op verschillende momenten en locaties gevraagd: Wat zou je graag willen leren, dat je nu niet leert op school?” vertelt Laila Jongsma, vanuit Jimmy’s betrokken als coördinator van het festival. Het programma is aan de hand van de antwoorden op deze vraag samengesteld.

“In het mbo-onderwijs hebben we de opdracht om studenten niet alleen op te leiden voor hun vak, maar ze ook de tools te geven om als mens hun weg te vinden in onze continu veranderende samenleving,” vertelt Marlies Blaauw, coördinator Burgerschap bij Noorderpoort. “Tijdens het festival gaan studenten in gesprek over thema’s die aansluiten op hun belevingswereld om ze zo nog beter voor te bereiden op de toekomst.”