‘De Beeldcoalitie’ moet professional van morgen voorbereiden op de toekomstige film- en AV-mediawereld

Publicatie datum
Beeldcoalitie Noorderpoort

Toekenning RIF-subsidie betekent start van grote publiek-private samenwerking binnen Groningse creatieve industrie 

Een betere aansluiting tussen onderwijs en werkveld in de veranderende film- en audiovisuele sector. Dat is in één zin de kern van het nieuwe initiatief ‘De Beeldcoalitie’. Maar liefst 32 Noordelijke partijen uit zowel het onderwijs als de creatieve industrie slaan daarvoor de handen ineen. Door nauwer met elkaar te gaan samenwerken, willen ze een stevig fundament leggen voor een welvarende en duurzame toekomst van de creatieve industrie in Groningen. De toekenning van een subsidie voor vier jaar van in totaal 1,3 miljoen euro door het Regionaal Investeringsfonds MBO (RIF), maakt dat ‘De Beeldcoalitie’ – waarvan Noorderpoort initiatiefnemer is – van start kan gaan.

“De film- en AV-mediasector ondergaat best ingrijpende veranderingen”, legt Marcella van der Spoel, teammanager bij de creatieve opleidingen van Noorderpoort, uit. “Denk alleen al aan de opkomst van digitale technologieën als AI, AR en VR. En we zien ook de noodzaak tot meer verduurzaming van producties. Daar moeten we als creatieve sector, waarin disciplines nauw samenhangen, klaar voor zijn. Juist hier in Groningen. Zodat we meer professionals hier in het noorden behouden. De film- en AV-mediawereld bestaat uit veel freelancers en zzp’ers. Daardoor is er geen duidelijke, georganiseerde structuur. Met ‘De Beeldcoalitie’ willen we daar verandering in brengen. Zo kunnen we onderwijs en vraagstukken uit het werkveld nog beter samenbrengen. En daarmee onze studenten voorbereiden op een toekomst in een bloeiende film- en audiovisuele sector.”

Optimale kruisbestuiving en innovatief onderwijs
Voorbeelden van kansen op een betere aansluiting tussen onderwijs en werkveld zijn er genoeg, vertelt docent Erik Kremer. “Dat kan zo simpel zijn als meer gastlessen, bedrijfsbezoeken, praktijkopdrachten of workshops in het onderwijs. Maar we gaan natuurlijk ook samen kijken naar nieuwe modules en vernieuwing van het curriculum. Zo ontstaat er optimale kruisbestuiving en zorgen we voor innovatief onderwijs.” Het is slechts een greep uit de ambities van ‘De Beeldcoalitie’. Kremer: “Ook het verbeteren van de doorlopende leerlijn (vmbo-mbo en mbo-hbo) is onderdeel van onze samenwerking, en het onderwijs nog meer in praktijklabs organiseren zoals we nu met Crosswise doen. We gaan daarnaast vanuit leven-lang-ontwikkelen perspectief de scholingsbehoefte in de sector onderzoeken om daar als onderwijs nog beter op in te kunnen spelen.”

Samen staan we sterk
“We verstevigen hiermee in de volle breedte het netwerk van filmmakers in het Noorden”, bevestigt ook Iekje Smit, filmproducent en voorzitter van Filmvereniging Groningen. De vereniging vertegenwoordigt meer dan 100 Groningse filmmakers en van daaruit is Smit nauw betrokken bij de totstandkoming van het initiatief. “We kunnen hiermee echt een grote kwaliteitsimpuls geven aan de Noordelijke filmsector. Daar gaan we voor!” Van der Spoel vult haar aan. “Met elkaar zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst van een prachtige sector die volop in beweging is. Samen staan we sterk om de professional van morgen, vandaag op te leiden.” 

De volgende partijen zijn bij ‘De Beeldcoalitie’ aangesloten: Diepzeekonijn, Fedde Hoekstra, Filmhub Noord, Manfred Poppenk, MY Facilities/Cine Media Group, Jongerenomroep, ProTime, SPOT Groningen, AAAPEX Peter J. Reese Photography, Wijnand Klein AV, Tape TV Productions, Wart Warmsteker, Pixel Brouwers, De Productie Groningen, OOG TV, Bear Cinema Rentals, Vrroom Ultimate VR Experiences BV, Naked Heart Films, Diepduikmedia, Filmvereniging Groningen, Leading Video, Stichting I-flow, Saskia Jeulink, gemeente Groningen, RTV Noord, Noorderpoort, Alfa-college, DCTerra, Hanze, NHL Stenden, Winkler Prins, Leon van Gelder.