Als accountmanager van een levensmiddelenbedrijf was Jaap (64) vaak onderweg en heeft hij veel mensen leren kennen. Na 21 jaar raakte hij zijn baan kwijt. Hij besloot zijn passie voor koken in te zetten bij zijn zoektocht naar ander werk. Met succes!
“Ik ben begonnen aan het opleidingstraject Koken in de horeca via Noorderpoort, waarbij ik naast een theoretisch gedeelte praktijkervaring opdoe tijdens mijn stage bij hotel Best Western in Groningen”, vertelt Jaap enthousiast.
Talentperron
Het horecatraject van Noorderpoort is een kortdurend traject van drie maanden, waarin de kandidaat een dag in de week naar school gaat en drie dagen in de week werkt of stage loopt. “Het is allemaal snel gegaan”, vervolgt Jaap. “Met UWV kwam mijn liefde voor koken ter sprake. Ze tipte mij over de opleiding bij Noorderpoort en zo begon het balletje te rollen.”
“Ook heb ik de branchemiddag voor handel, horeca, schoonmaak en transport bijgewoond op Talentperron in Groningen. Dat bleek voor mij zeer waardevol. Talentperron is een ideale plek voor zowel ondernemers als werkzoekenden. Je kan elkaar ontmoeten op een laagdrempelige manier, er is direct en persoonlijk contact. Werkgevers en werkzoekenden kunnen makkelijk aanvoelen of er een klik is, zonder dat daar allerlei afstandelijke brieven en cv’s aan vooraf gaan. Een succesvol concept met korte lijntjes, dat naar mijn mening een positieve bijdrage levert aan de snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.”
"Dankzij deze opleiding kijk ik nu op een professionelere manier naar het horecaberoep."
Gardes en messen
De kosten van de horeca-opleiding worden vergoed door het Regionaal Mobiliteitscentrum (RWC) waarvan UWV deel uitmaakt. Jaap is blij met deze kans. “Koken is altijd al een grote hobby van me geweest. Zo kook ik al tien jaar op vrijwillige basis voor een groep alleenstaande mensen. Dankzij deze opleiding kijk ik nu op een professionelere manier naar het horecaberoep. Voorheen was bijvoorbeeld een mes voor mij gewoon een mes. Maar er zijn allerlei soorten, van paletmessen en fileermessen tot speciale dunschillers.”
“Tijdens de opleiding leer ik bepaalde snijtechnieken toe te passen, hoe je een mes vasthoudt en welk mes je voor welk product moet gebruiken. Ook zijn er wel zeven verschillende soorten gardes. Dat vind ik interessant. Verder leer ik hoe je een gerecht op een bord aantrekkelijk presenteert en worden we wegwijs gemaakt in de wereld van de hygiënevoorschriften.”
“Daarnaast is dagplanning een essentieel onderdeel in de keuken. Je leert vooraf gerechten te bereiden en waar je deze kan bewaren totdat de gasten arriveren. Als de planning in de soep loopt, dan ontstaat er chaos. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Op zo’n moment komt het aan op goede samenwerking. We hebben gelukkig een fijne stagegroep en maken er met elkaar wat moois van.”
"Ik kan iedereen die graag in de keuken staat deze training aanbevelen."
Verkoper of kok
“Toen ik vroeger op school werd getest, bleken er voor mij twee beroepen te zijn waarbij ik gegarandeerd goed uit de verf zou komen: verkoper en kok. Ik koos destijds voor het eerste en heb het vak van accountmanager de laatste decennia met veel plezier uitgeoefend. Nu kies ik alsnog voor optie twee. Ik kan iedereen die graag in de keuken staat deze training aanbevelen. Het is hard werken en je wordt er misschien niet steenrijk van, maar het is een mooi en uitdagend vak.”
“Ik ken genoeg leeftijdsgenoten en ex-collega’s die na een dynamische, drukke baan als accountmanager ineens thuis kwamen te zitten. Van de ene op de andere dag verlies je al je contacten en de omgang met mensen. Ze kwijnen weg. Die overgang is zo groot, daar krijg je onherroepelijk last van. Mijn credo is: doe wat je hart je ingeeft, waar je plezier in hebt. Verdiep je daarin en zoek een baan of vrijwilligerswerk waar je met mensen omgaat, zodat je in de maatschappij blijft staan. Er is een grote vraag naar koks, dus hoe mijn stage ook uitpakt, ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt.”
Tekst: Ramón Brouwer. Foto: Victor Peters.