Practor Zorg en Technologie geïnstalleerd

Publicatie datum
Lieke Met Erna 2

Lieke Brons is op donderdag 13 juni geïnstalleerd als practor Zorg en Technologie. DCTerra, Noorderpoort en Alfa-college hebben dit practoraat samen ingericht met als doel het verspreiden van kennis en innovatie, en opleiden tot innovatief vakmanschap. Een practoraat is een expertiseplatform binnen een mbo-instelling waar praktijk(gericht) onderzoek wordt uitgevoerd.

Een practoraat bestaat uit een ‘kenniskring’ met een practor en docent-onderzoekers. Ook docenten, studenten en partners vanuit het (regionale) bedrijfsleven zijn actief betrokken.

Unieke samenwerking
Wat dit practoraat uniek maakt, is de samenwerking tussen drie roc’s: DCTerra, Noorderpoort en Alfa-college. “Door krachten te bundelen, creëren we een versterkend effect en vergroten we de zichtbaarheid van de doelen en activiteiten van het practoraat. Samenwerken voor een sterk mbo en daarmee voor een sterke regio” aldus Lieke Brons, practor Zorg en Technologie.

Maatschappelijke vraagstukken
De maatschappij staat voor een enorme uitdaging als het gaat om de toekomst van zorg en welzijn. Zijn er straks nog wel voldoende zorgverleners, wat kan technologie bijdragen aan oplossingen die het leven makkelijker maken en hoe kunnen we meer zorg met hetzelfde aantal mensen leveren? Practoraat zorg en technologie in het mbo speelt een cruciale rol bij dit soort vragen en bij de ontwikkeling van de zorgprofessional.

Het practoraat zet zich in door een onderzoekende houding bij studenten te stimuleren en studenten voor te bereiden op een toekomst met flexibiliteit, innovatie, creativiteit en een kritische blik. Dit doen ze door met studenten vanuit verschillende disciplines, docenten en professionals in de zorg- en welzijnspraktijk samen te werken aan complexe vraagstukken. Zo wordt gebruik van zorgtechnologische innovaties in de praktijk gestimuleerd. 

Technologie & Zorg Academie 
Het practoraat is nauw gekoppeld aan de Technologie & Zorg Academie (TZA) van Drenthe en van Groningen. Binnen de TZA Drenthe en TZA Groningen werken organisaties samen om ervoor te zorgen dat technologie in welzijn en zorg zó gebruikt wordt dat de werkdruk van medewerkers vermindert, mensen met een zorgvraag zo zelfstandig en prettig mogelijk kunnen leven en dat meer zorg met minder medewerkers kan worden geleverd. De samenwerkingspartners zijn scholen voor mbo en hbo, organisaties voor zorg, welzijn en wonen en een aantal gemeenten in Drenthe en Groningen.