Noorderpoort organiseert Keti Koti-event voor studenten en medewerkers in de A-Kerk

Publicatie datum
Keti Koti 2023 Noorderpoort 1

Op donderdag 20 juni organiseert Noorderpoort in aanloop naar Keti Koti een middag vol activiteiten in de A-kerk in Groningen. Op deze van oorsprong Surinaamse feestdag wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. Noorderpoort organiseert dit jaar voor de derde keer een Keti Koti-evenement.

Tijdens de Keti Koti-middag in de A-Kerk kunnen studenten en medewerkers van Noorderpoort zich actief bezighouden met thema’s als slavernij, discriminatie en racisme. Ook middelbare scholieren en studenten van Alfa-college en DCTerra zijn uitgenodigd voor het evenement.

Programmering
De middag wordt gehost door Joel Darius en bestaat uit een reeks diverse optredens. De Groningse zangeres ZOZY speelt een akoestische set onder begeleiding van Jelle Mulder, Cissy Joan brengt spoken word en Deejay Irie heeft een set gecreëerd met een combinatie van muziek en beeld aansluitend bij Keti Koti. Ook kunnen bezoekers genieten van een optreden van dansduo ‘Guri’, gechoreografeerd door Mohamed Yusuf Boss, en van dichter en spoken word artist Myron Hamming.

In alle optredens wordt aandacht besteed aan de thema’s slavernij, discriminatie en racisme. “De afschaffing van de slavernij klinkt misschien ver weg, maar discriminatie en racisme zijn dat zeker niet. Ook onze studenten en medewerkers ervaren hier soms nog dagelijks de gevolgen van,” vertelt Esmeralda van Boon, programmamanager Diversiteit en Inclusie bij Noorderpoort. “Voor Noorderpoort is dat een belangrijke reden om voor de derde keer op deze manier aandacht te besteden aan Keti Koti en deze thema’s.”

Over Keti Koti
Keti Koti is van oorsprong een Surinaamse feestdag die wordt gevierd op 1 juli. In het Sranantongo betekent het letterlijk: ‘Ketenen gebroken’, waarbij de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Op 1 juli 1863 werd de slavernij door middel van de emancipatiewet afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. In Nederland wordt deze dag steeds meer gevierd.

Keti Koti 2023 Noorderpoort 5
Keti Koti 2023 Noorderpoort 4
Keti Koti 2023 Noorderpoort 2
Keti Koti 2023 Noorderpoort 3
Keti Koti 2023 Noorderpoort 1