Doreen Studiekeuze

Lesgeld en cursusgeld

Studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn betalen les- of cursusgeld. Het les- of cursusgeld geeft je toegang tot de lessen en examens. Voor het schooljaar 2021-2022 gelden de onderstaande bedragen.

Hoe hoog is het les-/cursusgeld?

Opleiding Niveau Lesgeld (BOL) * Cursusgeld (BBL) * Aan wie betaal je?
BOL (voltijd) 1 t/m 4 € 608,00   DUO
BBL (deeltijd) 1 en 2   € 126,50 Noorderpoort
BBL (deeltijd) 3 en 4   € 306,00 Noorderpoort

Meer informatie over les- en cursusgeld vind je op de website van de Rijksoverheid.
* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Aan wie betaal je lesgeld en cursusgeld?

Lesgeld (BOL-opleiding) betaal je aan DUO, cursusgeld (BBL-opleiding) betaal jij of je werkgever rechtstreeks aan Noorderpoort. Hiervoor krijg je van ons een formulier.

Mocht je om een specifieke reden eerder stoppen met je BBL-opleiding, dan kun je een verzoek indienen voor terugbetaling van cursusgeld. In het aanvraagformulier staat omschreven bij welke specifieke gevallen dit mogelijk is.

Schoolkosten

Welke opleiding je ook doet, je maakt kosten omdat je materialen moet aanschaffen die je nodig hebt voor je opleiding, zoals: boeken, een laptop, softwarelicenties, werkschoenen, of werkkleding. Deze kosten zijn voor eigen rekening. Daarnaast wordt bij sommige opleidingen om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) gevraagd. Ook deze kosten komen voor eigen rekening.

Vakspecifieke gereedschappen (zoals: gereedschapskist, koksmessen, of kappersscharen) worden door je school beschikbaar gesteld. Deze materialen blijven ook eigendom van de school.

Vrijwillige bijdrage

Een vrijwillige bijdrage vragen we voor zaken als excursies, een (examen)feest of workshops. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig.

Welke kosten je kunt verwachten?

De schoolkosten en vrijwillige bijdrage van een opleiding liggen gemiddeld tussen de €500 en €1.000 euro per jaar. De hoogte van de schoolkosten verschilt per opleiding en per leerjaar. Aan het begin van elk schooljaar krijg je een indicatie van de jaarlijkse kosten van je opleiding. Op de pagina van je opleiding hebben we in kaart gebracht wat de totale kosten voor je opleiding zijn.

Vragen?

Boumaboulevard 400
9723 ZT Groningen

0800 - 66 77 88 5
hotspot@noorderpoort.nl