Npoo Beeldbank 0649

Praktisch en op maat

Het traject Praktisch en op maat (POM) leidt studenten op in een veilige omgeving. Bij een leerbedrijf gaan zij praktisch aan de slag en volgen ze ook theoretische lessen. 

Wat is POM?

POM is een samenwerking tussen Noorderpoort, Cosis en Kruit & Kramer. Zij werken samen om deelnemers op te leiden en (weer) aan betaald werk te helpen. POM is opgezet voor:

  • mbo-studenten (niveau 2) die niet mee kunnen komen in het reguliere onderwijstraject en dreigen uit te vallen. Deze studenten vangen we op met de POM Praktijkroute of POM Praktijkleren. Zij krijgen een BPV-plek binnen het pand van Kruit & Kramer. Studenten kunnen hun BPV opdoen in het Grandcafé Hoendiep, Woonwinkel #MetZorgGemaakt, Cosis Bakkerij en bij de facilitaire dienst en het magazijn van Kruit & Kramer. Tijdens de BPV worden studenten intensief ondersteund door werkbegeleiders van Cosis.
  • studenten van Noorderpoort die zich graag willen ontwikkelen tot beroepsbeoefenaar, maar waarvoor de stap naar een reguliere mbo-opleiding nu nog te groot is, bijvoorbeeld nieuwe Nederlanders.

POM Praktijkroute

De POM Praktijkroute heeft als doel de student voor te bereiden op en toe te rusten voor de arbeidsmarkt. In samenwerking met bedrijven, werkbegeleiders, docenten en medestudenten werken we intensief aan de sociale vaardigheden van studenten. Daarbij sluiten we aan op de al opgedane kennis en ervaring van de student.

Binnen de praktijkroute werken we modulair en is ruimte voor gepersonaliseerde leerroutes. Studenten worden, na afronding, beloond met een niveau 2-diploma Servicemedewerker Breed.

POM Praktijkleren

Daarnaast vangen we in een route voor praktijkleren deelnemers op die het om verschillende redenen niet lukt om een volledig niveau 2-opleiding te volgen. Bij POM Praktijkleren ontdekt een deelnemer – in een op maat gemaakt programma – welke praktijkwerkzaamheden voor hem/haar geschikt zijn om uit te voeren.

De praktijkwerkzaamheden zijn onderdeel van een bestaande mbo-opleiding zoals Gastheer/gastvrouw of Facilitair medewerker. Heeft de deelnemer de werkzaamheden met een goed resultaat afgerond, dan krijgt hij/zij een mbo-praktijkverklaring. Deze praktijkverklaring vergroot de kansen op doorstroom naar de arbeidsmarkt.

Meer weten over POM?

Neem voor meer informatie over POM Praktijkleren of POM Praktijkroute contact op met Anna Burmann, agg.burmann@noorderpoort.nl.

Praktijkleren

Naast POM heeft Noorderpoort ook een Praktijkleren-route voor werkenden en werkzoekenden (18 jaar of ouder). In een op maat gemaakt programma ontdekt de student welke praktijkwerkzaamheden voor hem geschikt zijn om uit te voeren. Na afloop ontvangt de student een praktijkverklaring. Dit toont aan wat een student kan. Hiermee vergroot hij de kans op betaald werk.

Praktijkleren