Ruben “Ik wil laten zien dat je van onderaan, hogerop kunt komen.”

Artikel Genomineerde student

Ruben (22) zit in het tweede jaar Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen. Hij denkt dat hij genomineerd is omdat hij van heel ver is gekomen en omdat hij klasgenoten graag helpt wanneer zij hun motivatie kwijt zijn.

Wat is je leukste Noorderpoort herinnering?
“Ik kom uit het praktijkonderwijs. Van daaruit ben ik niveau 1 gaan doen. Toen niveau 2. Nu niveau 4 en hierna hoop ik door te stromen naar hbo Social Work. Ik kom dus van ver en heb van Noorderpoort heel veel kansen gekregen om mij te ontwikkelen en mijn eigen talenten te ontwikkelen.”

Waarom denk je dat je genomineerd bent?
“Ik houd ervan om mensen te helpen. Als een klasgenoot struggelt, z’n motivatie verliest of ergens niet uitkomt dan zie ik dat en spring ik bij. Ik heb veel empathisch vermogen. Daarnaast weet ik wat ik wil en waar ik voor sta. Ik ben bij het praktijkonderwijs begonnen en kijk waar ik nu ben. Dat wil ik andere leerlingen die in het praktijkonderwijs zitten, ook laten zien. Dat er meer in hen zit dan men zegt dat er in ze zit.”

Wat zou je veranderen als je een dag directeur van Noorderpoort mocht zijn?
“Dan zou ik het rooster eerder doorgeven aan de studenten. Nu krijgen ze die pas de zondag voordat het schooljaar begint en dan komen ze soms met bijbaantjes in de knoop. Daarnaast zou ik willen dat er meer docenten voor de klas staan die hun vak goed kunnen uitoefenen en ervaren zijn, ik denk dat dit belangrijk is om studenten gemotiveerd te laten blijven.”

Wat is je toekomstdroom?
“Na deze opleiding wil ik de hbo opleiding Social Work gaan doen. Als ik dat kan realiseren en uitoefenen, lijkt me dat heel leuk en ook echt een uitdaging.”

Waar ben je trots op?
“Ik heb aan heel veel projecten mogen meedoen. Excellentie programma’s bijvoorbeeld. Talent in Beeld, waarvoor ik een rap schreef op basis van mijn eigen, persoonlijke verhaal. En Project Leiderschap, waarvoor ik met teammanagers mocht praten over wat Noorderpoort kan verbeteren. Daar ben ik trots op. En op de kwaliteiten die ik heb om mensen te helpen.”

Wat weten mensen niet van jou?
“Dat ik helemaal onderaan ben begonnen en me zo heb opgewerkt. Ze vinden het vaak vanzelfsprekend dat ik goed kan leren, omdat ik nu niveau 4 doe. En ik kán ook wel goed leren, maar dat heb ik echt moeten ontwikkelen. Het is dus een oordeel over mij dat helemaal niet klopt. Maar uiteindelijk maakt het niet uit, want voor mij is iedereen gelijk. Dat is ook echt iets waar ik voor sta.”