Nynke “Ook al ben je met een 4-0 achterstand begonnen, je kunt je dromen waarmaken.”

Artikel Genomineerde student

Nynke doet sinds een half jaar de opleiding Specifieke Doelgroepen. Ze denkt dat ze genomineerd is omdat ze tijdens haar opleiding persoonlijk enorm is gegroeid en dat in de klas laat zien.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“De opleiding Specifieke Doelgroepen doe ik met het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid. Dat laatste staat bij bijna alle lessen centraal, en het houdt in dat je je eigen nare ervaringen leert te gebruiken om anderen te helpen. Bijvoorbeeld door een ander te behoeden voor dezelfde fouten als die jij hebt gemaakt. Ik studeer nu net een half jaar en het bevalt heel goed."

Waarom denk je dat je genomineerd bent?
“Volgens mijn studieloopbaanbegeleider ben ik een mooi persoon en heb ik het afgelopen half jaar persoonlijk leiderschap getoond. Dat komt in de klas tot uiting en ik kan er een bijdrage mee leveren aan de hulpverlening.”

Waar ben je trots op?
“Op dat ik heb ingezien dat je soms beter je best moet doen dan je gewend bent om te komen waar je wil. Ik ben er trots op dat ik die ontwikkeling heb doorgemaakt.”

Wat is je toekomstdroom?
“Hopelijk kan ik doorstuderen - maar daar hangt wel een prijskaartje aan - en ik wil graag doorgroeien in de jeugdzorg. Ik wil daar veranderingen aanbrengen, want de hulpverlening verloopt er niet zo goed als ze denken. Daarin wil ik onderscheid maken.”

Wat is je leukste Noorderpoort herinnering?
“Dat ik mezelf heb verbaasd over wat ik inhoudelijk uit de lessen heb weten te halen, door er honderd procent voor te gaan. Dat vond ik mooi om te ontdekken dit eerste halfjaar van de opleiding. Ik heb echt al heel veel geleerd.”

Wat zou je veranderen als je een dag directeur van Noorderpoort mocht zijn?
“Nou, als ik een dag directeur zou zijn, zou ik proberen mensen meer gelijke kansen te geven en goed te kijken naar wat iemand persoonlijk heeft meegemaakt. Het idee van ‘doe het maar gewoon’ is voor sommige mensen lastiger dan voor anderen. Van de school vraagt dat om meer coaching gesprekken en van de studenten dat ze persoonlijk leiderschap nemen, zich uitspreken en aangeven wat ze nodig hebben.”

Wat weten mensen niet van jou?
“Van de buitenkant lijk ik soms niet zo aardig en ik kan soms best raar overkomen, maar ik heb veel persoonlijkheid en veel te bieden. Meer dan ik in eerste instantie laat zien.”

Wat wil je uitdragen als mbo ambassadeur?
“Dat je, ook al ben je met 3 of 4 - 0 achterstand begonnen, toch je dromen kunt waarmaken. Als je het maar écht wil, en er mensen zijn die in je geloven. Gelukkig hebben genoeg mensen in mij geloofd. Dat heeft me veel vertrouwen gegeven, en dat gun ik iedereen.”