Lava “Als ik iets wil, dan ga ik door tot het eind.”

Artikel Genomineerde student

Lava (19) zit in het tweede jaar van de opleiding Bedrijfsmanagement. Ze denkt dat ze genomineerd is omdat ze, ondanks de vooroordelen waar ze tegenaan liep, toch deze opleiding doet en een stage bij Astrasat heeft gevonden.

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Vierenhalf jaar geleden ben ik naar Nederland gevlucht vanuit Syrië. Ik woon nu met mijn familie in Garreweer, een klein dorpje vlakbij Appingedam, en ik loop op dit moment stage .”

Wat is je mooiste Noorderpoort herinnering?
“De allereerste dag dat ik de school hier binnenliep had ik meteen een thuis gevoel.”

Wat zou je veranderen als je een dag directeur van Noorderpoort mocht zijn?
“Ik zou de toelating van studenten veranderen. Want er zijn nogal wat vooroordelen waar je tegenaan kunt lopen. Eerst was er het vooroordeel dat buitenlandse studenten geen vmbo of mbo aankunnen omdat ze daar de papieren niet voor hebben. Terwijl ik vind dat je mensen moet beoordelen op wat ze kunnen en niet op welke diploma’s ze hebben behaald.”

Waar ben je trots op?
“Ik ben er trots op dat ik nog maar zo kort in Nederland woon en al Nederlands spreek. En op dat het me is gelukt om een mbo-opleiding te doen én een stage te vinden.”

Waarom ben je genomineerd?
“Om mijn doorzettingsvermogen. Als ik iets wil, dan ga ik door tot het eind. Ik grijp graag uitdagingen aan en doe ook nog mee aan excellentie programma’s. Dat vind ik heel erg leuk.”

Wat wil je uitdragen als mbo-ambassadeur?
“Tijdens het zoeken naar een stage merkte ik dat bedrijven denken dat mbo-studenten qua niveau minder zijn dan hbo studenten. Ze verwachten minder van je, terwijl mbo studenten zich juist onderscheiden met hun praktijkervaring. Ik zou iets aan die verkeerde beeldvorming doen. Ervoor zorgen dat mbo’ers de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken. Waar ze ook vandaan komen.”

Wat is je toekomstdroom?
“Ik wil heel graag een eigen bedrijf beginnen in de elektronicasector. Ik wil producten ontwikkelen onder een eigen merk. En daarnaast wil ik lekker blijven koken. Arabisch, Turks, Nederlands, maar nooit écht traditioneel. Ik hou ervan nieuwe dingen toe te voegen. Nieuwe smaken te ontdekken. Dat is mijn hobby.”