Karin en Jolanda “Never give up! Er zijn altijd wegen om ergens te komen.”

Artikel Genomineerde student

Karin (55) en Jolanda (37) hebben net de opleiding Verpleegkunde afgerond. Deze opleiding deden ze naast hun werk en gezinnen, hierna volgt nog een tweede opleiding. Ze denken dat ze zijn genomineerd omdat altijd hun doel voor ogen houden.

Waarom hebben jullie deze opleiding gekozen?
“Wij hebben de afgelopen tweeënhalf jaar de opleiding Verpleegkunde gedaan, naast ons werk bij Buurtzorg én het runnen van onze gezinnen. Wat nog volgt, is een halfjaar maatschappelijke zorg, omdat we hopen dat deze studie helpt bij het behouden én uitbreiden van de pilot maatschappelijke zorg in het buitengebied waar wij werken.”

Wat is jullie leukste Noorderpoort herinnering?
“Onze mooiste herinnering van de afgelopen tweeënhalf jaar is de klas waarin we zaten. We begonnen met achttien klasgenoten en er zijn er nu zeven gediplomeerd, maar iedereen was ontzettend gedreven en we hebben heel veel gelachen. Ondanks dat we in Corona terechtkwamen, hebben we dat als klas niet als vervelend ervaren. De online lessen waren even wennen, maar we hadden al een hechte band met onze klasgenoten en iedereen bleef even gemotiveerd.”

Wat zouden jullie veranderen als je een dag directeur van Noorderpoort mocht zijn?
“De informatie zou wel wat duidelijker mogen zijn aan het begin van het schooljaar. Docenten gingen ervan uit dat we het allemaal wel begrepen, maar het was voor ons jaren geleden dat we in de schoolbanken zaten en je moet tegenwoordig op een andere manier leren. We liepen daar in onze klas eigenlijk allemaal tegenaan. Een beetje meer uitleg aan het begin van het jaar zou het gemakkelijker maken.”

Waarom denken jullie dat jullie genomineerd zijn?
“Omdat we niet bij de eerste tegenslag dachten: dit was het dan. We hielden gewoon ons doel voor ogen, wisten dat we dat doel wilden bereiken en het is ons gelukt.”

Wat willen jullie uitdragen als mbo-ambassadeurs?
“Never give up! Als je iets heel graag wil, ga er dan voor. Er zijn altijd meerdere wegen om ergens te komen. En zoek steun en hulp uit je omgeving. Wij kregen die van ons team, van Buurtzorg, van onze gezinnen en dat was ontzettend fijn.”

Waar zijn jullie trots op?
“Dat we het ondanks Corona, het volgen van online les, het op onze leeftijd weer terug in de schoolbanken zitten, het moeder zijn, de kinderen die naar sport moeten, alles draait gewoon door, dat we het daarnaast toch maar hebben gepresteerd om ons diploma te halen.”

Wat is jullie toekomstdroom?
“We willen sowieso graag bij Buurtzorg blijven werken, een leerplek zijn voor andere studenten en de pilot maatschappelijke zorg verder uitbouwen. Zoals wij en Buurtzorg het zien, is wijkzorg en maatschappelijke zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij lopen door een wijk, komen bij mensen over de vloer en horen en zien dan van alles. Eenzame ouderen, zorgmijders, laaggeletterden, probleemjongeren, noem het allemaal maar op. Wij willen daar voor verbinding zorgen. Concreet: iemand die een wandelmaatje zoekt, koppelen aan een buurtbewoner die graag iets voor een ander wil betekenen. Of een ouder iemand die zich geen raad weet met alles wat hij tegenwoordig digitaal moet regelen, koppelen aan een jongeren die daar wél raad mee weet. Dat is onze droom.”

Wat weten mensen niet van jullie?
“Wat mensen niet van ons weten? Dat mogen ze ook niet weten, haha!”