Kamelija “Ik had genoeg redenen om te stoppen, maar ging toch door.”

Artikel Genomineerde student

Kamelija (45) heeft de opleiding Maatschappelijke Zorg Specifieke Doelgroepen afgerond. Ze denkt dat ze genomineerd is vanwege haar doorzettingsvermogen. Ze komt uit Bulgarije, heeft twee kleine kinderen en vond de start van haar opleiding best lastig, maar gaf niet op.

Wanneer ben je met deze opleiding begonnen?
“Twintig jaar geleden ben ik hier in Nederland gekomen en ik heb de afgelopen 5,5 jaar gestudeerd. Ik moest eerst een andere opleiding afronden voordat ik aan Maatschappelijke Zorg specifieke doelgroepen kon beginnen.”

Wat is je leukste Noorderpoort herinnering?
“Nou, terugkijkend is het voor mij best een moeilijke opleiding geweest. We hadden een lastige start met een grote klas. Corona kwam ertussen, waardoor we geen stage konden lopen en online les moesten volgen. Met twee kinderen thuis die ook online les kregen, heb je dan heel wat ballen in de lucht te houden. Ik had genoeg redenen om te stoppen, maar toch ging ik door. Want er waren ook genoeg leuke momenten tijdens de opleiding. Vooral toen we weer naar school mochten, weer contact hadden met onze docent en klasgenoten om ervaringen uit te wisselen. Dat is zo anders dan van achter een scherm. Online lessen zijn niks voor mij.”

Wat zou je veranderen als je een dag directeur van Noorderpoort mocht zijn?
“Ik zou als directeur meer in beeld komen voor alle studenten. Dat ze weten wie je bent, wat je doet en meer bij ze betrokken bent. Want ik zou eerlijk gezegd echt niet weten wie de directeur is. Als ik zelf directeur was, zou ik de studieboeken gratis geven. En dan niet zoveel als we nu krijgen. Ik had in totaal dertien boeken, waarvan ik er misschien drie écht nodig heb gehad. Een beetje geldverspilling, als je het mij vraagt.”

Waarom denk je dat je genomineerd bent?
“Ik denk om mijn doorzettingsvermogen. Omdat ik alle redenen had om met de opleiding te stoppen en toch ben doorgegaan.”

Wat wil je uitdragen als mbo-ambassadeur?
“Dat je in jezelf moet geloven. Mijn docent zei dat ik het niet zou redden om op tijd klaar te zijn met de opleiding en had me al opgegeven voor verlenging. Ik moest elf examens afronden in drieënhalve maand en dat was ook bijna onmogelijk, maar ik heb het toch gered. Ik wist gewoon dat het me kon lukken. Terwijl ik ook nog een gezin heb. Ja, daar ben ik best trots op.”

Waar ben je te meest trots op?
“Op mijn doorzettingsvermogen. Dat ik niet zomaar opgeef.”

Wat weten mensen niet van jou?
“Heel veel mensen weten niet hoe ik hier ben gekomen, namelijk als au pair. Zo begon mijn avontuur hier in Nederland en ik ben hier blijven hangen. Dat was niet helemaal de bedoeling, ik had het ook niet verwacht, maar het liep zo en dat vind ik hartstikke leuk.”