Jesse “Dankzij mijn levenslessen ben ik wie ik wil zijn.”

Artikel Genomineerde student

Jesse (27) is bijna klaar met de opleiding Leidinggevend Bediening
Hij denkt dat hij is genomineerd omdat hij als alumni leerling is verdergegaan met studeren en met zijn levenservaring andere leerlingen kan helpen.

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Na mbo niveau 2 en 3 heb ik een tijd gewerkt, daarna ben ik aan niveau 4 begonnen. Deze driejarige opleiding doe ik in één jaar, sinds afgelopen september. Met mijn werkervaring uit het verleden, kan ik mijn klasgenoten helpen met het praktijkgedeelte van de opleiding.”

Wat wil je uitdragen als mbo-ambassadeur?
“Ik word door docenten als motivator gezien, omdat ik medeleerlingen kan enthousiasmeren voor wat er schuilgaat achter de feitelijke informatie die we voor de opleiding leren. Horeca is namelijk echt een mooi vak. We mogen trots zijn om dat uit te oefenen en ik vind het belangrijk dat we ons daar bewust van zijn. Dat we in onszelf geloven. Wat ik belangrijk vind: je bent nooit te oud om te leren. Het is goed om je te blijven ontwikkelen, zowel in je vak als persoonlijk. Die ruimte krijgen je op een mbo-opleiding en die lessen neem je je leven lang mee. Daar kun je mensen mee helpen.”

Wat is je leukste Noorderpoort herinnering?
“Wat me altijd bij zal blijven is dat Noorderpoort oog heft voor talent en voor excellentie. Ik deed een niveau 2 opleiding en aan het einde van het schooljaar vroeg een docent mij hoe ik het zou vinden om voor de Librije te werken. Dat is het beste restaurant van Nederland met drie Michelin sterren en ik dacht eigenlijk dat het te hoog gegrepen zou zijn voor mij. Ze spoorde me aan het toch een kans te geven. Ik heb een pak gekocht, een bed and breakfast geboekt, ben daar twee dagen gaan proefdraaien en uiteindelijk aangenomen. Zoiets vergeet je nooit meer en ik zal altijd dankbaar zijn dat ik deze kans heb gekregen. Als mensen je een hand aanreiken is het denk ik sowieso goed om die aan te nemen.”

Wat zou je veranderen als je een dag directeur van Noorderpoort mocht zijn?
“Ik denk dat ik zou proberen om nog meer individueel te kijken naar wat een student nodig heeft. Waar iemand plezier in heeft. Daar moet je op inspelen. Ik heb er ooit voor gekozen om het beste te halen uit alles wat met de opleiding te maken heeft. Maar stel dat iemand specifiek koffie of wijn heel leuk vindt, dan moet je je leerlingen op dat vlak denk ik iets extra’s bieden. Zodat je laat zien dat je hun enthousiasme waardeert. Daarmee kun je de productiviteit van de leerling verhogen.”

Waar ben je trots op?
“Dat ik me focus op de positieve dingen, en dat ik dingen waar ik geen invloed op heb kan laten varen. Hierdoor kan ik mijn energie steken in mensen en processen die van betekenis zijn. Ik heb in mijn leven best veel meegemaakt, een moeilijke jeugd gehad en op wel 36 verschillende adressen gewoond, maar op een gegeven moment heb ik besloten om voor het goede te gaan. Ik verwijt niemand iets en ben dankbaar voor de levenslessen die ik heb gehad. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben en wie ik wil zijn: als mens, als medewerker en als student.”

Wat is je toekomstdroom?
“Ik ga als Assistent Restaurant Manager beginnen bij Hof van Saksen. Een heel mooi bedrijf met vijf restaurants waar ik me in de komende tien jaar hoop op te werken tot Food and Beverage Manager. Als ik dat bereik, weet ik dat ik dat ik heel veel mensen heb kunnen helpen. Niet alleen gasten, maar vooral teamleden. Ik wil ervoor zorgen dat mensen zich gesteund, gehoord en gewaardeerd voelen. Daar steek ik graag energie in.”