Baghit “Nederland heeft mij in principe niet nodig. Individuen wel.”

Artikel Genomineerde student

Baghit (28) is afkomstig uit Sudan en bijna klaar met de opleiding Verpleegkunde. Hij denkt dat hij genomineerd is omdat hij, na zijn vlucht uit Sudan, het van mbo 1 naar mbo 4 wist te schoppen.

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik heb altijd de droom gehad dokter te worden. Ik kon die droom in Sudan, waar ik ben opgegroeid, niet in vervulling brengen. Van mijn zevende tot mijn negende ging ik naar school. Toen brak de oorlog uit en vluchtten we naar een dorp waar geen school stond en moest ik mijn grootouders helpen met geiten en schapen hoeden. Mijn moeder is overleden toen ik twee was. Toen het dorp van mijn grootouders werd platgebrand en ieder voor zich vluchtte, kwam ik in 2013 na een lange reis Nederland terecht. Ik was niet op zoek naar geld, succes of een opleiding: ik was op zoek naar veiligheid. Die vond ik hier. Pas daarna kon ik verder kijken en weer denken aan studeren.”

Wat was je mooiste Noorderpoort herinnering?
“Dat was een klasuitje in 2015. We zijn toen samen met de docenten uiteten geweest en dan heb je heel ander contact met elkaar dan tijdens de les. Je praat over andere onderwerpen en hebt meer persoonlijk contact. Dat is me bijgebleven. Ik heb er ook nog hele leuke foto’s van.”

Wat zou je veranderen als je een dag directeur van Noorderpoort mocht zijn?
“Het was voor mij niet eenvoudig om van niveau 1 naar niveau 4 te komen. Dat zou voor nieuwkomers best iets gemakkelijker mogen zijn, vind ik. Dat je ze een kans geeft om een studie te starten, ook als ze niet de juiste diploma’s hebben. Ik had ook geen papieren, maar ik heb het toch ver geschopt.”

Waar ben je trots op?
“Ik ben een bescheiden mens en ik ben er trots op dat ik mensen kan helpen die hulp nodig hebben. Ik wil graag iets voor Nederland betekenen. Nederland heeft mij in principe niet nodig, maar individuen wel. Dat merk ik aan de mensen aan wie ik zorg verleen, zoals mensen met dementie en mensen die revalideren. Dat geeft me veel energie.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“Ik werk nu naast mijn opleiding bij Maartenshof in Groningen en Interzorg in Roden. In september begin ik met hbo Verpleegkunde en uiteindelijk wil ik Physician Assistant worden. Ik beteken gewoon graag iets voor een ander en ben er trots op dat ik op deze manier mensen kan helpen.”

Wat weten mensen niet van jou?
“Waarom ik altijd zo’n drie kwartier eerder op mijn werk begin en altijd pas een half uur na werktijd naar huis ga. Mijn collega’s vragen er wel eens naar, maar dan houd ik me op de vlakte. Weet je, ik wil gewoon graag iets voor mensen doen. Maatschappelijk betrokken zijn. En het geeft me een goed gevoel om ook buiten de betaalde uren mensen te helpen.”