Studio SpinLink “Leerlingen vakinhoudelijk én persoonlijk helpen, dat vinden wij te gek.”

Artikel Genomineerde Bedrijven

Leerlingen van Noorderpoort die voor hun opleiding bij het multimediabedrijf Studio SpinLink aan de slag mogen, krijgen daar niet alleen te maken met het multimediale werkzaamheden. Ze werken er schouder aan schouder met mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Want het bieden van een geschikte werkplek voor deze doelgroep is in wezen de core business van dit Groningse leerbedrijf.

Bij SpinLink komen al jaren stagiairs van Noorderpoort over de vloer. Het multimediabedrijf werkt echter onder de paraplu van WerkPro en biedt in dat kader ook zorgstages voor mensen die - om welke reden dan ook - wat extra aandacht nodig hebben. Het multimediabedrijf doet haar best om deze deelnemers een zo goed mogelijke werkplek te bieden en de stagiaires van Noorderpoort helpen hen hierbij. “Want ondanks dat het niet direct bij hun stagewerkzaamheden hoort, pakken ze automatisch toch een stuk begeleiding op van deelnemers. Ik koppel ook zoveel mogelijk mensen aan elkaar on samen dingen op te lossen. Die synergie maakt ons bedrijf denk ik een bijzondere stageplek”, aldus projectleider Niels de Jager.

Enorme eer
Het zou volgens hem ook zomaar de reden voor de nominatie kunnen zijn. Zeker weten doet hij het niet, want het kwam als een totale verrassing. Hij is er echter heel blij mee en noemt het een enorme eer. Voor hem als projectleider, én voor de twee werkbegeleiders, assistent werkbegeleider, de vrijwiligers, vier stagiaires en twintig tot vijfentwintig deelnemers die er werkzaam zijn.

Vakinhoudelijk en persoonlijk leren
Binnen Studio SpinLink is alles gericht op multimedia. Er zijn grafische werkzaamheden, er worden films gemaakt, deelnemers kunnen er tekstschrijven etcetera. Het is de bedoeling dat de deelnemers er werken aan zowel vakinhoudelijke als persoonlijke doelen en uiteindelijk klaar zijn om weer een ‘echte’ baan te zoeken. Net als de leerlingen van Noorderpoort dus eigenlijk. Want ook voor hen zoekt Studio SpinLink opdrachten die passen bij de leerlingen en waarvan diegene zoveel mogelijk kan leren. “Ze krijgen echter ook te maken met een doelgroep die al veel heeft meegemaakt en daar krijgen ze natuurlijk ook het een en ander van mee. Ze leren dus bij ons niet alleen hoe ze een mooie film of leuke folder kunnen maken, maar ook hoe ze werken met mensen met bepaalde beperkingen. Daar ontstaan situaties bij die ze ook later in hun leven gaan tegenkomen. Dat is denk ik heel waardevol.”

Zelfverzekerder
Wat Niels betreft is de leerperiode van een leerling geslaagd wanneer diegene het gevoel heeft dat hij niet alleen vakinhoudelijk iets heeft geleerd, maar ook persoonlijk is gegroeid. “Dat vind ik altijd heel belangrijk. Het is leuk als alle leerdoelen zijn aangevinkt in het verslag dat ze moeten maken, maar wanneer iemand kan zeggen dat hij bij ons zelfverzekerder is geworden vind ik dat eerlijk gezegd veel belangrijker. Je moet je hele werkende leven vakinhoudelijk blijven leren. Maar je persoonlijkheid is je basis. Wat durf je, wat geeft je zelfvertrouwen, hoe overwin je je angsten. Om leerlingen daarbij te helpen, zodat ze dingen doen waarvan ze dachten dat ze het niet konden of durfden, dat vind ik te gek.”

Grote plaatje
Dit is ook wat Niels het meeste bijblijft van leerlingen. “Ik vind de momenten mooi waarop ze het grote plaatje gaan zien. Dat ze hier binnenkomen en zeggen: “waarom moet ik dit leren, ik wil hier later toch niets mee” en dat je dan het gesprek aangaat en uitlegt dat ze hier misschien over een jaar of over vijf jaar niets mee willen, maar later mogelijk in een fase terechtkomen waarin ze wél willen doorgroeien. Als ze dat gaan snappen, dat vind ik leuk om te zien.” Maar Niels ziet ook leerlingen voorbijkomen die bang zijn om aan de slag te gaan omdat ze denken dat ze het niet kunnen en dan een product of filmdag verpesten. “Om hen door die angst heen te helpen en ze aan het eind van hun stage een complete videoproductie te zien, dat is fantastisch.”

Van belang
Of Studio SpinLink nu wint of niet: Niels is nu al heel tevreden. “Ik vind het ontzettend leuk dat we er door deze nominatie achter zijn gekomen dat we blijkbaar bij iemand van Noorderpoort op de radar staan en dat diegene denkt dat ons bedrijf van belang is. Dat op zich vind ik al te gek.”