Noorderpoort ICT Leerbedrijf “Stagiairs leren in ons ICT-bedrijf vooral sociale vaardigheden.”

Artikel Genomineerde Bedrijven

Noorderpoort leerlingen die een ICT opleiding volgen, komen nogal eens terecht in het eigen ICT leerbedrijf van de school. Hier helpen zij medestudenten met ICT problemen, zodat die hun lessen goed kunnen volgen. En dat gaat niet alleen over computers, vertelt Cor Klomp. “De vakkennis is belangrijk, maar sociale vaardigheden zijn misschien wel belangrijker.”

Bij het Noorderpoort ICT Leerbedrijf verzorgen stagiairs de gehele ICT infrastructuur en serviceverlening voor alle vestigingen van Noorderpoort. Ze doen dit samen met 35 vaste krachten van de ICT afdeling. Het leerbedrijf bestaat nu ongeveer tien jaar.

Leuk en bijzonder
Waarom ze genomineerd zijn, weet Cor Klomp eigenlijk niet eens precies. “Wij zijn een leerbedrijf binnen de eigen school waar de studenten, andere studenten helpen. Dat is wat we doen en ik denk dat we dat goed doen en daarom genomineerd zijn. En dat vinden we natuurlijk heel leuk en bijzonder.”

Sociale vaardigheden
Het leerbedrijf biedt studenten volgens Cor een hele mooie stageplek waarin niet alleen vakkennis op ICT gebied aan de orde komt, maar ook sociale vaardigheden heel belangrijk zijn. Wat hij de stagiairs wil meegeven, is dat ICT niet alleen over computers gaat maar ook over klantgerichtheid. Hoe ga je met klanten om? Hoe zorg je dat ze tevreden weer weggaan? De stagiairs werken daarom bij de servicebalies van de verschillende vestigingen van Noorderpoort en helpen daar hun medestudenten.

Nieuwe technieken
Naast de sociale vaardigheden komt er natuurlijk een stukje IT bij kijken, om ervoor te zorgen dat elke student goed zijn lessen kan volgen”, vertelt Cor. “We leren de studenten bijvoorbeeld nieuwe technieken aan, omdat de opleiding altijd iets achterloopt op de praktijk. Dat kunnen we mensen meegeven, hoe het in de echte wereld werkt.”

Doorgroeimogelijkheden
Er werken per half jaar, maximaal twaalf stagiairs bij het ICT leerbedrijf van Noorderpoort. Wat Cor betreft is hun leertraject geslaagd als ze veel hebben geleerd, “al is dat natuurlijk een beetje een open deur”, en als ze een leuke tijd hebben gehad en hun medestudenten goed hebben geholpen. Soms zit er een stagiair tussen die het zo goed doet, dat hij of zij mag blijven. “Dat is nu twee keer voorgekomen. Cor: “Er was bijvoorbeeld een leerling die uit de zorg kwam en is overgestapt op ICT. Zij beschikte hierdoor over de soft skills vanuit de zorg, maar had ook IT kennis en daarmee viel ze heel erg op. Zij heeft twee keer bij ons stage gelopen en daarna hebben we haar aangenomen.”

Krapte op de arbeidsmarkt
Dat een leerling op die manier bij het eigen leerbedrijf aan de slag mocht, is nu twee keer voorgekomen. Cor ziet het echter in de toekomst nog wel vaker gebeuren. “Ja, zeker. Met de enorme krapte op de arbeidsmarkt voor ICT’ers hier in het noorden, zie ik zeker doorgroeimogelijkheden voor onze stagiairs. Dat we ze dus niet alleen een stage aanbieden, maar daarna ook een baan.” En dat is voor zowel het leerbedrijf als voor de studenten een mooie kans.