Geertsema Staal “Bij Geertsema Staal begeleiden we onze stagiairs op maat.”

Artikel Genomineerde Bedrijven

Soms moet hij weleens tot tien tellen. Maar wanneer stagiairs aan het eind van hun stage de deur uitlopen, kijkt Gerben Kiel van staalgroothandel Geertsema Staal ze eigenlijk altijd trots na. En daar gaat het hem om. “Dat Noorderpoort dit blijkbaar ook ziet en ons heeft genomineerd, vind ik hartstikke leuk”, aldus Gerben.

Van buisprofielen tot vloerroosters tot traptreden: Geertsema heeft alles op voorraad liggen in een hal met 9.500 m² oppervlakte in Winschoten. Vandaag voor 15.00 uur besteld is de volgende dag geleverd, meestal bij klanten in de industriële dienstverlening, mechanisatiebedrijven en constructiebedrijven. De groothandel staal die volgend jaar 150 jaar bestaat en 22 man personeel in dienst heeft, is sinds vijftien jaar leerbedrijf. En dat bevalt heel goed.

Win-win
Gerben Kiel is er sinds drie jaar vestigingsmanager en heeft Geertsema Staal de afgelopen jaren geprofessionaliseerd voor stagiairs. Want als je een goede doorloop wil hebben in je personeelsbestand, moet je vroeg beginnen met opleiden en met een stage geef je mensen de kans om aan het werken in jouw bedrijf te laten wennen, vind hij. Bovendien vinden de werknemers met veel ervaring het leuk om mensen op te leiden. Win-win dus.

Opvoeden en begeleiden
Gerben: “Wij zien onze stagiairs niets als verkapte medewerkers. We voeden ze ook een beetje op. Door een sollicitatiegesprek te voeren, ze goed te begeleiden, ik help daar zelf ook aan mee en merk dat stagiairs dat erg waarderen.”

Maatwerk
Wat het bedrijf leerlingen te bieden heeft, is diversiteit. Ze kunnen leren hoe het materiaal binnenkomt en hoe ze dit inboeken en waar ze op moeten letten. Er zijn werkplekken waar ze volledig zelfstandig kunnen werken. En er wordt goed gekeken naar welke specifieke begeleiding een leerling nodig heeft. “Dat verschilt heel erg per persoon, dus ik kijk goed naar wie ik voor me heb zitten en wat diegene nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Maatwerk dus.”

Fundament
Gerben wil de leerlingen meegeven dat ze een fundament nodig hebben. Wanneer er een leerling voorbijkomt die geen zin meer heeft in school en liever aan het werk gaat, probeert hij die altijd uit te leggen waarom dat fundament zo belangrijk is. “Bij ons leren ze omgaan met papieren, hoe je materialen inboekt en zorgt dat je alles goed voor elkaar hebt. Maar daarvoor moet je wel goed Nederlands kunnen, kunnen rekenen en weten hoe een computer werkt. En dat is misschien niet allemaal leuk, maar we kunnen wel ons best doen om het leuk te maken. Want je móet tegenwoordig wel blijven leren, omdat de ontwikkelingen zo snel gaan. Dat was vroeger minder aan de orde.”

Ambassadeur
De leerlingen die vanuit Noorderpoort bij Geertsema Staal stage lopen, passen over het algemeen goed bij het bedrijf. Daar is Gerben heel tevreden over. “Ik heb Noorderpoort een rondleiding gegeven en uitgelegd wat voor mensen ik zoek. Daar is goed naar geluisterd. Ik heb jongens nodig van de gestampte pot, die bestand zijn tegen de no-nonsense cultuur van Winschoten en die voldoende kennis hebben om hier te beginnen.” Een stage is wat Gerben betreft geslaagd wanneer een leerling er met veel plezier op terugkijkt en zo ambassadeur van Geertsema wordt. Want die leerlingen komen later nogal eens bij klanten van hem terecht.“Als ze daar dan zeggen dat ze hier een hartstikke leuke tijd hebben gehad, sta ik al met 1-0 voor”, zegt hij lachend.

Meegaan met de tijd
Wat betreft de toekomst, hoopt Gerben de leerlingen ook iets mee te geven over de recycle-mogelijkheden van staal. Want de productie ervan is erg verontreinigend voor het milieu, maar staal is wel het enige product wat niet devalueert wanneer je het omsmelt tot een ander model. Het behoud al zijn kwaliteiten. “Als ik nou een wereld kan creëren waarin we staal hergebruiken - wat we al op kleine schaal doen - dan is er denk ik een grote toekomst voor ons weggelegd. Daar geloof ik heilig in. Ik moet alleen mensen meekrijgen in dat idee. Daarom laat ik onze stagiairs graag zien dat je niet altijd hoeft te denken in nieuw te bestellen staal, maar ook in gebruikt staal. Waar ze dan later ook terechtkomen, zullen ze die mogelijkheid meenemen. En dat is belangrijk, want Geertsema is een stabiel bedrijf maar ook een oud bedrijf en we moeten wel met onze tijd mee blijven gaan.”