BCM Ouderenzorg “Wij proberen altijd de mogelijkheden van leerlingen te zien.”

Artikel Genomineerde Bedrijven

Bij BCM Ouderenzorg krijgt haast elke stagiair aan het einde van zijn of haar leerperiode een contract aangeboden. Toch is Anneke Poppen verrast dat haar verzorgingshuis is genomineerd. “We werken heel nauw samen met Noorderpoort, maar dit had ik niet verwacht. Geweldig!”

De lijnen zijn kort, met Noorderpoort. Dat is één van de dingen die Anneke Poppen van BCM Ouderenzorg erg waardeert aan de samenwerking tussen haar verzorgingshuis en de school. Het is ook nodig, want er wordt flink samengewerkt. Zo biedt BCM stages aan leerlingen niveau 2 en 3 van Noorderpoort, snuffelstages aan vmbo leerlingen en verzorgt BCM hulpmiddelencursussen en gastlessen over dementie en andere ziektebeelden. Andersom komen werknemers van BCM naar Noorderpoort voor cursussen en omscholing en Noorderpoort ervoor dat de werknemers van BCM bevoegd en bekwaam blijven in het verpleegkundig en verzorgend handelen.

Altijd tijd voor een gesprek
In het verzorgingshuis met vestiging en in Musselkanaal en Stadskanaal, dat volgens Anneke al zeker dertig jaar leerbedrijf is, werken ongeveer driehonderd medewerkers en tweehonderd vrijwilligers. Waren er voorheen altijd twee praktijkopleiders voor de stagiairs: inmiddels zijn het er vier. Anneke: “Voor de studenten is dat prettig, want werkbegeleider en praktijkopleiders hebben het soms behoorlijk druk. We willen echter dat de stagiairs bij ons altijd een gesprek kunnen voeren over hun opdracht of over de dingen waar ze tegenaan lopen.”

Kijken naar mogelijkheden
Maar liefst 95 procent van de leerlingen die bij BCM stage lopen, krijgt er een aanstelling aangeboden. Eerst een nul-urencontract, daarna een vast flexcontract. “En dat is niet alleen nu zo, met de huidige tekorten in de zorg, maar al zeker tien jaar”, vertelt Anneke. Ze was erg verrast door de nominatie, maar vindt het geweldig. “We staan altijd open voor nieuwe dingen, als er iets is dan bellen of appen we even met de school, we overleggen veel en het belangrijkste: we proberen de mogelijkheden van de studenten te zien. Niet de onmogelijkheden. Bij niveau 2 kost dat soms wat meer energie dan bij niveau 3, maar we kijken altijd naar wat wél kan.” Anneke denkt dat dit een belangrijke reden is geweest voor de nominatie.

Humor en communicatie
Anneke, of een van haar collega’s die betrokken is bij de stages, gaan naar alle diplomeringen van hun stagiairs. Want wanneer het diploma op zak is, is ook de stage wat haar betreft geslaagd. “De inzet van de studenten is altijd heel groot, daarom vinden we het belangrijk om naar die diplomeringen toe te gaan”, vertelt ze. Ze hoopt de studenten tijdens hun stages vooral mee te geven hoe belangrijk goede communicatie is. “Daar staat of valt alles mee.” Humor staat voor Anneke op een goede tweede plek. “Je moet blijven lachen in de zorg. Dat is ontzettend belangrijk.”

Uitbreiden
De jongen die niet naar school wilde, telkens spijbelde maar door een stage van vier dagen per week bij BCM tóch zijn diploma wist te halen, is één van de stagiairs die Anneke het meeste is bijgebleven. Op dat soort voorbeelden is ze trots. Ze hoopt in de toekomst nog veel meer studenten op te leiden. “Het liefst van niveau 1 tot en met niveau 6. Nu zijn het nog veel niveau 2 en 3 leerlingen, maar we willen in de toekomst ook graag leerafdeling zijn voor niveau 4. Dat lijkt ons erg interessant. We zijn ons verzorgingshuis langzamerhand aan het uitbreiden tot verpleeghuis en hebben leerlingen daarmee ook weer iets extra’s te bieden.”