< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Zorg en welzijn Onderwijsassistent 25698
onderwijsassistent_niv4_1_zorgenwelzijn.jpg
onderwijsassistent_niv4_2_zorgenwelzijn.jpg
onderwijsassistent_niv4_3_zorgenwelzijn.jpg

Onderwijsassistent Niveau 4

Wil jij graag aan de slag in het onderwijs? Als onderwijsassistent ben je breed inzetbaar in onderwijs aan zowel kinderen, jongeren als volwassenen en ondersteun je de docent bij de voorbereiding en uitvoering van lesactiviteiten.

 • Je bedenkt en organiseert (specifieke) activiteiten die de ontwikkeling van de doelgroep stimuleren
 • Je ondersteunt bij het aanbieden van specifieke, ontwikkelingsgerichte lessen
 • Je werkt samen met ouders en collega’s

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 28 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 35% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25698
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen, Winschoten, Stadskanaal

Online studiekeuze-events

Ga jij aankomend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Heb je al een leuke studie op het oog en wil je hierover meer weten? Doe dan mee met onze online studiekeuze-events op 19 t/m 23 april.
Meld je nu aan!

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

Groningen

avatar

Groningen
Chanan Drent
chanan.drent@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Elsa van den Ouweland
e.vandenouweland@noorderpoort.nl

Winschoten

avatar

Winschoten
Francis Stortelder
fam.stortelder@noorderpoort.nl

Stadskanaal

avatar

Stadskanaal
Linda van der Zeeuw
l.vanderzeeuw@noorderpoort.nl

avatar

Stadskanaal
Petra de Jong - Walraven
pm.walraven@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Voor deze opleiding is het belangrijk dat je goed bent in rekenen en taal. Daarnaast ben je sociaal vaardig en kun jij je goed inleven in de belevingswereld van kinderen en jongeren. Je kunt goed luisteren en uitleggen. Je kunt goed samenwerken, inspelen op veranderende situaties, je communiceert op duidelijke wijze en straalt rust uit. Natuurlijk vind je het leuk om met kinderen te werken en hen iets te leren.

Wat doet een Onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent ondersteun je het docententeam bij het voorbereiden en aanbieden van de lesstof en activiteiten aan kinderen, jongeren of volwassenen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het voorlezen of aanbieden van muziek. In jouw werk heb je te maken met verschillende culturen en diverse geloofsovertuigingen. Meestal werk je met scholieren van 4 tot 16 jaar. Dit kan op een basisschool of middelbare school zijn, maar ook bij een buitenschoolse opvang of op een speciale school waar de kinderen iets meer aandacht en begeleiding nodig hebben. Een loopbaan binnen het mbo of de volwasseneneducatie behoort ook tot de mogelijkheden.

De exacte werkzaamheden die je uitvoert zijn afhankelijk van de instelling waar je werkt. Je draait bijvoorbeeld mee in de klas, leidt kringgesprekken en geeft uitleg aan kleine groepjes. Aan leerlingen of studenten met een achterstand geef je extra aandacht, bijvoorbeeld met taal of rekenen. Dit houdt in dat jij zelf ook goed kunt rekenen en de Nederlandse taal voldoende beheerst. De voortgang van leerlingen houd je nauwkeurig bij.

Ook buiten de klas ben je actief. Je neemt bijvoorbeeld deel aan vergaderingen, houdt pleinwacht tijdens pauzes en helpt mee bij het organiseren van schoolactiviteiten en andere ondersteunende werkzaamheden binnen de school. Dat kan betekenen dat je soms ook op een avond of in het weekend aan het werk bent.  

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Onderwijsassistent in basis- of voortgezet onderwijs, mbo, volwasseneneducatie of speciaal onderwijs

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding leer je het vak van onderwijsassistent met behulp van verschillende leervormen. Je volgt algemene vakken als Nederlands, rekenen en Engels, maar ook beroepsgerichte lessen. Je leert bijvoorbeeld hoe kinderen zich ontwikkelen, welke stoornissen zich tijdens de ontwikkeling kunnen manifesteren en welke onderwijsactiviteiten je kunt aanbieden om leerlingen te begeleiden bij het leren. Ook leer je hoe je kunt communiceren en samenwerken met aan ouders, opvoeders, collega’s en externen.

De lessen richten wij in vanuit de beroepspraktijk. Dat doen we met behulp van kenmerkende praktijksituaties. Zo ontwikkel je de kennis, houding en vaardigheden die je nodig hebt om je toekomstige beroep goed te kunnen uitoefenen. 

Een belangrijk onderdeel van de opleiding vormt het methodisch werken; je leert niet alleen een lesvoorbereiding of een begeleidingsplan te schrijven, maar ook doelgericht volgens dat plan te werken. We besteden daarnaast veel aandacht aan persoonlijke vorming. Je ontwikkelt hierbij je zelfbewustzijn, verantwoordelijkheidsgevoel en je wordt voorbereid op veranderingen binnen jouw beroep.

Een professionele houding is tijdens deze opleiding van belang. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en dat wat je tijdens de verschillende lessen en stages leert.

Tijdens de opleiding volg je een module VVE (vroeg- en voorschoolse educatie) waarvoor je een erkend certificaat ontvangt.

Twee diploma's halen?
In Groningen kun je via een excellentietraject deze opleiding combineren met de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, zodat je afstudeert met twee diploma's.

Beroepsgerichte vakken

 • Ontwikkelingspsychologie
 • Zorg en gezondheid
 • Begeleiding
 • Communicatie
 • Expressie en activiteiten
 • Didactiek

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

De stageperiodes en het aantal weken dat je op stage gaat kunnen per locatie verschillen. Je wordt bij het zoeken naar een geschikte stageplek begeleid door school.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Naast studieloopbaanbegeleiding krijg je ook intensieve BPV-begeleiding. We komen dan langs bij het bedrijf waar je stage loopt en bespreken jouw voortgang.

Leslocatie(s)

01_Gezondheidszorg___Welzijn__2015-3DTPVormgevingverkleind.jpg

Verlengde Visserstraat 20
9718 JB Groningen

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Stadskanaal nieuwe locatie 2.jpg

Sportparklaan 5
9502 CW Stadskanaal

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 450,-
 • 2e jaar € 250,-
 • 3e jaar € 100,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

VOG

Om tijdens deze opleiding stage te kunnen lopen, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Wil je meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dit dan uiterlijk 1 mei 2021 als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

gesppedagogischmedw_niv4_1_zorgenwelzijn.jpg

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker Niveau 4

Appingedam, Groningen, Stadskanaal, Winschoten
BOL, BBL
Terug naar boven