< Skip to ContentSkip to Navigation
Beveiliger_niv2_1_sportenveiligheid_autologistiek.jpg (1)
Beveiliger_niv2_2_sportenveiligheid_autologistiek.jpg
Beveiliger_niv2_3_sportenveiligheid_autologistiek.jpg

Beveiliger Niveau 2

Door jouw werk als beveiliger draag je bij aan de veiligheid van mens en omgeving. Jij treedt op bij incidenten, voert ingangscontroles uit en surveilleert op straat of bij evenementen. Na deze opleiding kun je aan de slag bij beveiligingsbedrijven, particuliere bedrijven of de overheid.

 • Je surveilleert
 • Je opent en sluit gebouwen
 • Je biedt hulp bij ongelukken

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 27 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 20% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,6 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25407
Startmoment Locatie
1 feb 2021 Groningen
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Martje Westerhuis - Bakker
me.bakker@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Rob Averink
rm.averink@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als beveiliger heb je een representatieve en dienstverlenende functie. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en hen te helpen. Je bent alert en waakzaam, ook als er lange tijd niets gebeurd. In stress- en conflictsituaties houd jij je hoofd koel.

Je werkt in dit vak vaak zelfstandig, maar ook samen met collega’s. Het is in je voordeel als je sportief bent ingesteld. Onregelmatige werktijden vind je geen probleem.

Wat doet een Beveiliger?

Een goed opgeleide beveiliger heeft een boeiende, afwisselende en soms ook een spannende baan. Het werk bestaat uit drie kerntaken:

 1. Je controleert en surveilleert. Daarbij zie je risico’s voortijdig aankomen en neem je op tijd maatregelen. Dit heet preventief toezicht houden.
 2. Je treedt op bij incidenten en calamiteiten, zoals een ongeval, brand of een inbraak. Als je iemand op heterdaad betrapt, dan houd je de verdachte aan en lever je hem over aan de politie.
 3. Je voert dienstverlenende werkzaamheden uit. Denk bijvoorbeeld aan bezoekers de weg wijzen of bezoekers ontvangen vanuit een portiersloge.

Je bent breed inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van controles op luchthavens, het bewaken van belangrijke gebouwen en installaties, het begeleiden van geldtransporten en het in goede banen leiden van grote evenementen, zoals concerten en voetbalwedstrijden. 

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Objectbeveiliger
 • Mobiel surveillant
 • Winkelsurveillant
 • Persoonsbeveiliger
 • Detentietoezichthouder

Doorleren na je studie

MBO

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je als beveiliger nodig hebt en maak je kennis met de werkzaamheden van een beveiliger.

Je leert onder andere hoe je helder moet communiceren en klantvriendelijk kunt optreden, maar ook hoe je moet signaleren en observeren en welke maatregelen je kunt nemen om ongewenste situaties te voorkomen. Tijdens de opleiding oefen je vaak met praktijksituaties.

Na het afronden van de opleiding Beveiliger niveau 2 kun je bij gebleken geschiktheid doorstromen naar de vervolgopleiding Coördinator beveiliging niveau 3.

Beroepsgerichte vakken

 • Beveiliging van gebouwen en eigendommen
 • Werken binnen wettelijke kaders
 • Communicatie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt gedurende je opleiding in totaal 640 uur stage. Dit is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je doorloopt je stage bij een erkend beveiligingsbedrijf. Hier doe je praktijkervaring op en werk je samen met ervaren beveiligers. De werkzaamheden die je tijdens je stage doet, verschillen per bedrijf en per werkplek.

Noorderpoort helpt je met het vinden van een geschikt stagebedrijf.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening niv 2
 • Cameratoezicht
 • Digitale vaardigheden basis
 • Engels A2/B1
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Engels in de beroepscontext B1
 • Nederlands 3F
 • Proactief beveiligen
 • Rekenen 3F
 • Weerbaarheid voor beveiligers en handhavers

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

Np Entree Uniformberoepen Exterieur

Winschoterdiep 50
9723 AB Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Een laptop aanschaffen is niet verplicht, maar wel aan te raden.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 425,-
 • 2e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-entreeopleiding (niveau 1)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

 • Je bent minimaal 17,5 jaar
 • Je mag niet met justitie in aanraking zijn geweest
 • Je wordt gescreend door de afdeling Bijzondere wetten van de Regiopolitie

VOG

Om tijdens deze opleiding stage te kunnen lopen, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Wil je meer weten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Beveiliger
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,6
7,3

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
60%
65%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
26%
37%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Beveiliger
63%
84%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Beveiliger

Kans op stage


Beveiliger

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Beveiliger
-
€ 9,62
Studie in Cijfers
Beveiliger
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,6
Landelijk gemiddelde 7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 60%
Landelijk gemiddelde 65%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 26%
Landelijk gemiddelde 37%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 63%
Landelijk gemiddelde 84%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,62

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

CoordinatorBeveiliger_niv3_1_sportenveiligheid_autologistiek.jpg

Coördinator beveiliging Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven