Skip to ContentSkip to Navigation
Salonmanager_niv4_1_uiterlijkeverzorging_euroborg.jpg
Kapper_niv2_2_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg
Kapper_niv2+3_3_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg

Salonmanager Niveau 4

Een salonmanager is vakspecialist en ondernemer in één. Je werkt als allround kapper in de salon waar je leidinggevende of eigenaar van bent. Houd je van het kappersvak en ben je commercieel ingesteld, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je knipt, (ont)kleurt en zet permanenten
 • Je vertaalt trends naar een eigen haarmodelijn
 • Je bedenkt commerciële doelstellingen, het personeelsbeleid en de promotie van de kapsalon, en je voert dit uit

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 45% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25401

Open dagen

 • 24 januari 2020
 • 16:00 - 20:30
 • 25 januari 2020
 • 10:00 - 14:00

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Erika Spijkerman
el.spijkerman@noorderpoort.nl
088 - 230 73 33

avatar

Groningen
Evelyn Wendelaar - Roemers
e.roemers@noorderpoort.nl
088 - 230 73 00

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als salonmanager heb je interesse in het kappersvak en volg je de laatste trends op het gebied van haarmode. Je hebt een commerciële instelling, durft initiatief te nemen en houdt van uitdagingen. Je bent bovendien klantvriendelijk, communicatief vaardig en servicegericht.

Als manager kun je goed zelfstandig werken en anderen aansturen. Je loopt en staat veel, daarom zijn een goede conditie en een juiste lichaamshouding belangrijk.

Wat doet een Salonmanager?

Een salonmanager is eigenaar of leidinggevende van een kapsalon. Je kunt een salon hebben met één of meer medewerkers, of als zzp’er werken in een eenmanszaak.

Voor klanten is een kappersbezoek vaak een moment van ontspanning, daar draag jij aan bij. Je knipt, kleurt en modelleert het haar van de klant. Je adviseert op professionele wijze over de laatste haarmode en verschillende behandelingen.

Verder houd je je bezig met het reilen en zeilen van de salon. Je stelt concrete doelen voor je salon en zorgt ervoor dat deze binnen de gestelde termijn worden behaald. De beslissingen daarvoor neem je zelfstandig. Je zorgt voor een goede taakverdeling onder de medewerkers aan wie je leiding geeft. Daarnaast verzorg je trainingen voor je medewerkers.

Door goede service te combineren met het juiste assortiment, weet jij klanten aan je te binden. Je probeert de positie van jouw salon te versterken en waar mogelijk te vergroten door in te spelen op de ontwikkelingen in de markt.

Wanneer je kiest voor het kappersvak moet je je realiseren dat het een staand beroep is. Tijdens de werkdagen en ook op school kun je af en toe gebruikmaken van een zogenoemde kappersfiets, maar het grootste deel van de dag moet je staan en lopen. Het is belangrijk dat je fit en vitaal bent.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Salonmanager
 • Ambulant kapper
 • Technisch adviseur bij een leverancier van haarproducten
 • Vaktechnisch trainer
 • Zelfstandig ondernemer

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding leer je alle technieken die je als allround kapper nodig hebt om je werk goed te doen. Denk bijvoorbeeld aan knippen, snijden, watergolven, kleuren, permanenten, opsteken en vlechten. Daarnaast komen ook specialistische behandelingen aan bod.

Omdat je als salonmanager straks dagelijks met klanten omgaat, oefen je je sociale vaardigheden, en leer je om te adviseren en om te overtuigen. Ook leer je een ondernemersplan te schrijven, om je eigen kapperszaak te kunnen beginnen. Maar ook het leren ontwikkelen van een modelijn en het leren geven van vaktechnische trainingen komen aan bod tijdens deze opleiding.

Beroepsgerichte vakken

 • Knippen en snijden zowel bij dames als heren
 • Föhnen
 • Permanenten
 • Zelfstandig kleuren van haar
 • Watergolven
 • Vlechten en opsteken van haar
 • Theorie sociale vaardigheden
 • Vaktheorie en kleurenleer
 • Ondernemersvaardigheden
 • Marketing en economie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste leerjaar loop je een lint-stage. Dit betekent dat je gedurende het hele jaar één dag per week stage loopt. In het tweede leerjaar komt daar een tweede stagedag bij. Tijdens het schooljaar zijn er ook drie stageweken, waarin je een hele week meedraait in een kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een erkend stagebedrijf, zodat je stage kunt lopen in een salon die het beste bij je past.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Gastvrijheid & Toerisme

Boumaboulevard 113 , (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2019-2020:
BOL, alle niveaus € 1.168,- *

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor de schoolkosten. Deze houdt in dat vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen) door je school beschikbaar worden gesteld. Deze materialen blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten voor het studiejaar 2019-2020. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 340,-
 • 2e jaar € 345,-
 • 3e jaar € 255,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

schoonheidsspecialist met topopleiding 2019.png

Allround schoonheidsspecialist Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven