< Skip to ContentSkip to Navigation
OndernemerRetail_niv4_1_kunstencreatie_Busadmi.jpg
OndernemerRetail_niv4_2_kunstencreatie_Busadmi.jpg
OndernemerRetail_niv4_3_kunstencreatie_Busadmi.jpg

Junior stylist mode Niveau 4

Ben jij geïnteresseerd in de nieuwste modeontwikkelingen en -innovaties? Wil je een bijdrage leveren aan vernieuwingen in de kledingbranche? Barst jij van de creativiteit? Dan is deze opleiding iets voor jou. Als Junior stylist mode ondersteun je het ontwerpteam bij het voorbereiden en samenstellen van nieuwe collecties en het op de markt brengen van kleding en accessoires.

 • Je signaleert grote maatschappelijke trends en vertaalt deze naar modetendensen en kledingontwerpen
 • Je zet ontwerpschetsen om in technische tekeningen met gebruik van digitale tekenprogramma’s
 • Je stelt collectieboeken samen waarin de uitgangspunten van de collectie, de gebruikte materialen en de collectie-items een aantrekkelijk geheel vormen

Noorderpoort is voornemens om met ingang van 1 augustus 2021 de opleiding Junior stylist mode af te bouwen en bij het Alfa-college onder te brengen. Dat zou betekenen dat we geen nieuwe studenten meer aannemen voor komend studiejaar. Wij adviseren om je voor deze studie bij het Alfa-college aan te melden.

Aanmelden helaas niet mogelijk

 • 28 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 50% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25526
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Online studiekeuze-events

Ga jij aankomend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Heb je al een leuke studie op het oog en wil je hierover meer weten? Doe dan mee met onze online studiekeuze-events op 19 t/m 23 april.
Meld je nu aan!

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Ada Bosman
ae.bosman@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

In jouw beroep is het van belang dat je een flexibele instelling hebt. Je staat stevig in je schoenen en staat open voor feedback. Creativiteit en doorzettingsvermogen zijn een must. Je hebt een brede maatschappelijke en culturele interesse en vind het fijn om met verschillende mensen samen te werken. Daarnaast kun je goed omgaan met harde deadlines. 

Wat doet een Junior stylist mode?

Een Junior stylist mode werkt samen met de Senior stylist aan het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe producten.

Je maakt onderdeel uit van een groter team. Je werkt ontwerpschetsen uit in een technische tekening met de hand of een digitaal tekenprogramma. Voor de productie zoek je naar passende kleuren, stoffen en fournituren. Je maakt stylesheets waarop alle informatie staat die de productieafdeling nodig heeft om het ontwerp te kunnen maken zoals: maattabellen, specificaties, stoffen en fournituren. Daarnaast stel je een collectieboek samen waarin de uitgangspunten van de collectie, de gebruikte materialen en de collectie-items een aantrekkelijk geheel vormen.

Voordat producten daadwerkelijk in de winkel komen te liggen, wordt een samplecollectie gemaakt. Jij controleert deze. Je kijkt of het volgens tekening gemaakt is en controleert of de pasvorm in orde is. Je past eventueel fouten aan in je oorspronkelijke ontwerp.

Als alle producten zijn goedgekeurd, zijn ze klaar om op de markt te worden gebracht.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Assistent stylist
 • Creatief medewerker bij een kledingbedrijf
 • Ondernemer met een eigen kledinglijn

Doorleren na je studie

HBO

Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, waaronder:

 • Artemis - Hogeschool voor Styling
 • Akademie Voque
 • AMFI - Amsterdam Fashion Institute
 • Amsterdam Fashion Academy
 • TMO - Fashion Business school
 • Saxion - Commerciële technische textielkunde
 • ArtEZ - Hogeschool voor de Kunsten
 • HKU - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
 • Mode - Willem de Kooning Academie

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Jij krijgt als student en beginnend stylist te maken met de overgang waarin het oude fast-fashionsysteem wordt vervangen door een model waarin kleding haar waarde blijft behouden. Tijdens je opleiding leer je verbindingen te leggen tussen creativiteit, verbeelding en technologie. Hierdoor ontwikkel je een brede innovatieve kijk op de laatste en duurzamere mode.

Om kennis te nemen van de ontwikkeling van mode – van vroeger en nu – gaan we regelmatig op excursie in binnen- en buitenland.

We vinden het belangrijk dat je de juiste ondersteuning krijgt bij de uitvoering van projecten en dat je werk op professionele wijze wordt beoordeeld. Daarom werken wij samen met een gerenommeerd modeontwerper.

Houd in verband met de materialen en excursies rekening met bijkomende kosten.

Beroepsgerichte vakken

 • Design
 • Modegeschiedenis
 • Textielkennis
 • Producttheorie
 • Productietechnieken
 • Vormgeving: Adobe
 • Marketing

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt tijdens deze opleiding in het tweede en derde leerjaar stage; dit kan bij een gerenommeerd bedrijf in Nederland of in het buitenland zijn. Je mag zelf een stagebedrijf zoeken, maar de school kan jou ook helpen aan een stageplek.

Houd er rekening mee dat een stageplek zich niet altijd in jouw directe woonomgeving bevindt. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Artwork en dessins
 • Digitale vaardigheden gevorderd

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dit dan uiterlijk 1 mei 2021 als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Aanmelden helaas niet mogelijk
Studie in Cijfers
Junior stylist mode
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,3
6,8

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
66%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
37%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
76%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 9,16
Studie in Cijfers
Junior stylist mode
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,3
Landelijk gemiddelde 6,8
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 66%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 37%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 76%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,16

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Interieuradviseur_niv4_1_handelondernemen_businessadmi.jpg

Interieuradviseur Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven