Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Techniek en ict Netwerk en mediabeheerder 25190
NetwerkMediabeheer_niv4_1_techniek_technologieICT.jpg
ICTbeheerder_niv4_2_techniek_technologieict.jpg
ICTbeheerder_niv4_3_techniek_technologieict.jpg

Netwerk- en mediabeheerder Niveau 4

Werk jij graag met computersystemen en -software? Als Netwerkbeheerder houd je je bezig met het onderhoud, beheer en de beveiliging van kleine en grote netwerken. Kortom, op dit gebied ben jij de expert.

 • Je ontwikkelt, implementeert en beheert informatiesystemen binnen een bedrijf
 • Je bewaakt de netwerkinfrastructuur (security)
 • Je implementeert nieuwe technologische ontwikkelingen binnen de ICT-branche 

Deze opleiding gaat in 2020-2021 verder onder de nieuwe naam Expert IT systems and devices. Je kunt je gewoon inschrijven voor deze opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 24 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 70% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,2 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25190

Meeloopdagen

Voordat je begint met je nieuwe opleiding, wil je misschien alvast de sfeer proeven. Dat kan tijdens een meeloopdag.
Meld je aan over een meeloopdag

Studiekeuze-event

 • 07 november 2019
 • 17:00 - 20:00
 • Alle locaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Klaas Molema
kr.molema@noorderpoort.nl
088 - 230 78 71

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Voor deze opleiding heb je technisch en analytisch inzicht nodig. Logisch en abstract kunnen denken is ook erg belangrijk als je dit vak wilt leren. Je bent zelfstandig, geduldig, stressbestendig en je bent klantgericht. Vanwege jouw expertise vervul je een vraagbaakfunctie voor je collega’s. Daarnaast heb je een voorbeeldfunctie.

Wat doet een Netwerk- en mediabeheerder?

Als netwerkbeheerder richt je je vooral op het onderhouden, beheren en beveiligen van kleine tot middelgrote netwerken.

De informatiebehoefte binnen de organisatie vertaal je naar een functioneel en technisch ontwerp. Vervolgens voer je het ontwerp uit, test je de netwerkinfrastructuur en uiteindelijk beheer je het ook zelf.

Je voorkomt zoveel mogelijk ICT-storingen. Als deze toch optreden, dan achterhaal je de oorzaak en verhelpt ze.

Een netwerkbeheerder werkt op de ICT-afdeling van een bedrijf of instellingen. Maar je kunt ook aan de slag bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in ICT-dienstverlening, datasystemen of telecomsystemen.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Netwerkbeheerder
 • Systeembeheerder

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Deze opleiding duurt drie jaar, onderverdeeld in totaal 12 periodes van tien weken. het eerste en tweede jaar samen de basisjaren. In deze twee leerjaren krijgen de studenten van de opleiding Netwerk- en Mediabeheer en ICT-beheerder dezelfde lessen. Na het tweede jaar ga je je specialiseren in één van deze richtingen.

Elke periode op school sluit je af met een projectweek. Bij projecten laat je zien dat je de kennis en de vaardigheden die je in voorgaande periode(n) hebt opgedaan kunt toepassen in teamverband. Vanaf het tweede jaar krijg je grotere projecten. En in het derde jaar werk je aan een project dat de hele periode in beslag neemt.

Beroepsgerichte vakken

 • Datacommunicatie
 • Programmeren (HTML, CSS, PHP)
 • Office
 • Gebruikersondersteuning
 • Windows
 • Linux

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt bij deze opleiding twee stages. De eerste stage van duurt tien weken en vindt plaats aan het einde van het eerste leerjaar of aan het begin van het tweede leerjaar. De tweede stage is in het derde leerjaar en duurt dertig weken. Je loopt dan vier dagen in de week stage en gaat een dag naar school.

De school heeft stageplekken waar je terecht kunt. Maar als je zelf een erkend stagebedrijf vindt, is dat ook goed. Het is mogelijk om in het buitenland stage te lopen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Extra begeleiding
Heb je een autisme spectrum stoornis en ben je van plan deze BOL-opleiding in Groningen-stad te volgen, dan is het mogelijk je studie te doen met extra begeleiding van KAIRO. 
Lees voor meer informatie de brochure van KAIRO.

Leslocatie(s)

muntinglaan_foto_2_1.jpg

Technologie & ICT

Muntinglaan 3
9727 JT Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 170,-
 • 2e jaar € 170,-
 • 3e jaar € 170,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Netwerk- en mediabeheerder
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,2
7,2

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
61%
69%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
38%
44%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


ICT-beheerder
Netwerk- en mediabeheerder

-
-

89%
86%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
ICT-beheerder
Netwerk- en mediabeheerder


Kans op stage


ICT-beheerder
Netwerk- en mediabeheerder


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
ICT-beheerder
Netwerk- en mediabeheerder

-
-

€ 10,85
€ 10,92
Studie in Cijfers
Netwerk- en mediabeheerder
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,2
Landelijk gemiddelde 7,2
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 61%
Landelijk gemiddelde 69%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 38%
Landelijk gemiddelde 44%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
ICT-beheerder
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 89%
Netwerk- en mediabeheerder
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 86%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
ICT-beheerder
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Netwerk- en mediabeheerder
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
ICT-beheerder
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Netwerk- en mediabeheerder
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
ICT-beheerder
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,85
Netwerk- en mediabeheerder
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,92

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

media-enapplicatieontw_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Applicatie- en mediaontwikkelaar Niveau 4

Groningen
BOL
Gamedeveloper_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Gamedeveloper Niveau 4

Groningen
BOL
ICTbeheerder_niv4_1_techniek_technologieICT.jpg

ICT-beheerder Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL, BBL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven