Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Techniek en ict Medewerker ict 25192
beheerICT_niv2_1_techniek_technologieict.jpg (1)
ICTbeheerder_niv4_2_techniek_technologieict.jpg
ICTbeheerder_niv4_3_techniek_technologieict.jpg

Medewerker ICT Niveau 2

Houd jij je graag bezig met het fixen van computers? Na de opleiding Medewerker ICT weet jij heel veel van hardware en software voor pc’s. Je kunt computerproblemen oplossen en ICT-ondersteuning aan je klanten of collega’s geven. 

 • Je (de)monteert en assembleert pc's
 • Je installeert en configureert software en hardware
 • Je vervangt en repareert defecte onderdelen

Deze opleiding gaat in 2020-2021 verder onder de nieuwe naam Medewerker ICT support. Je kunt je gewoon inschrijven voor deze opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 28 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 20% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,2 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Winschoten
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25192

Meeloopdagen

Voordat je begint met je nieuwe opleiding, wil je misschien alvast de sfeer proeven. Dat kan tijdens een meeloopdag.
Meld je aan over een meeloopdag

Studiekeuze-event

 • 07 november 2019
 • 17:00 - 20:00
 • Alle locaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Winschoten
Martijn Bockstael
m.bockstael@noorderpoort.nl
088 - 230 94 10

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als medewerker ICT vind je computertechniek erg leuk. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel, en werkt nauwkeurig en klantgericht. Ook samenwerken gaat jou goed af. Je kunt zowel schriftelijk als mondeling duidelijk communiceren.

Verder weet je veel van computers en netwerken. Je werkt gestructureerd, kunt prioriteiten stellen en vindt snel een oplossing bij storingen. Je kunt goed onder druk werken, want storingen komen meestal onverwacht.

Wat doet een Medewerker ICT?

Een ICT-medewerker heeft kennis van computers, netwerken, beveiliging, bekabeling en ook van telefonie. Wanneer er problemen zijn, stel jij in overleg met een leidinggevende een diagnose en zorg je ervoor dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Defecte onderdelen vervang je met gemak en ook voor het installeren en configureren van software draai jij je hand niet om.

Met jouw kennis van hardware, software, internet en beveiliging, zorg je voor heldere instructies en gebruikershandleidingen. Daarnaast ondersteun je klanten of collega’s bij het gebruiken van hun pc, software en randapparatuur.

Je kunt als ICT-medewerkers werken in de ICT of automatisering, bijvoorbeeld op de ICT-afdeling van een organisatie of instelling, en ook bijvoorbeeld in een winkel of bij een installatiebedrijf.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Medewerker op een ICT-afdeling
 • Servicedeskmedewerker bij een bedrijf
 • Medewerker bij een ICT-winkel, elektronicabedrijf of installatiebedrijf

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar en is opgedeeld in acht periodes. In het eerste jaar volg je zowel theorie- als praktijklessen. Het tweede jaar bestaat uit een combinatie van lessen en een stage van maximaal twintig weken.

Je leert onder andere om defecte pc-onderdelen te vervangen, software te installeren en bekabeling aan te leggen. Ook besteden we aandacht aan internetbeveiliging. Je werkt tijdens de opleiding veel met projecten en ICT-simulaties, bijvoorbeeld van een servicedesk of van netwerken.

Beroepsgerichte vakken

 • Hardware en software
 • Gebruikersondersteuning
 • Database
 • Netwerken
 • Beveiliging
 • Assembleren
 • Office

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Bij deze opleiding loop je in het tweede jaar maximaal twintig weken stage. De erkende stageplek zoek je zelf, maar uiteraard helpen we je daarbij. Het is ook mogelijk om in Duitsland stage te lopen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

Campus Winschoten

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 370,-
 • 2e jaar € 130,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-entreeopleiding (niveau 1)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

Deze opleiding heeft mogelijk voor 2020-2021 een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Het precieze aantal wordt uiterlijk 1 februari 2020 bekendgemaakt. Voor het studiejaar 2019-2020 waren 15 opleidingsplaatsen beschikbaar.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Loten

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Wanneer er te veel kandidaten zijn voor de opleiding wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je voor 1 april hebt aangemeld. De uitslag van de loting wordt binnen tien werkdagen na 1 april schriftelijk aan je bekendgemaakt.
Heb je je aangemeld na 1 april, dan maak je nog kans op een opleidingsplaats wanneer een ingelote kandidaat zijn/haar plek niet benut. De volgorde van aanmelding na 1 april bepaalt dan wie het eerste in aanmerking komt voor de opengevallen opleidingsplek. 

3. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

4. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

5. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

6. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Medewerker ICT
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,2
7,0

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
78%
72%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
60%
58%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Medewerker ICT
Medewerker beheer ICT

-
73%

64%
74%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Medewerker ICT
Medewerker beheer ICT


Kans op stageMedewerker ICT
Medewerker beheer ICT


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon

Medewerker ICT
Medewerker beheer ICT

-
-
-

€ 7,79
€ 8,39
€ 9,46
Studie in Cijfers
Medewerker ICT
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,2
Landelijk gemiddelde 7,0
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 78%
Landelijk gemiddelde 72%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 60%
Landelijk gemiddelde 58%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Medewerker ICT
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 64%
Medewerker beheer ICT
Deze opleiding 73%
Landelijk gemiddelde 74%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker ICT
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker beheer ICT
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker ICT
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker beheer ICT
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 7,79
Medewerker ICT
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,39
Medewerker beheer ICT
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,46

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

beheerICT_niv3_1_techniek_technologieict.jpg

Medewerker beheer ICT Niveau 3

Groningen, Winschoten
BOL
Terug naar boven