Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Techniek en ict Medewerker beheer ict 25191
beheerICT_niv3_1_techniek_technologieict.jpg
ICTbeheerder_niv4_2_techniek_technologieict.jpg
ICTbeheerder_niv4_3_techniek_technologieict.jpg

Medewerker beheer ICT Niveau 3

Een medewerker beheer ICT is handig met computers. Je zorgt ervoor dat de computers en het netwerk binnen een bedrijf goed functioneren. Jij bent de expert en het eerste aanspreekpunt wanneer er problemen zijn met de computers van medewerkers. 

 • Je zorgt voor het assembleren, installeren en configureren van informatie- en communicatiesystemen
 • Je verhelpt ict-storingen en -problemen
 • Je behandelt incidentmeldingen en zorgt voor een correcte registratie, analyse en oplossing.

Deze opleiding gaat in 2020-2021 verder onder de nieuwe naam Allround medewerker IT systems and devices. Je kunt je gewoon inschrijven voor deze opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 24 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 60% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,2 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen, Winschoten
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25191

Meeloopdagen

Voordat je begint met je nieuwe opleiding, wil je misschien alvast de sfeer proeven. Dat kan tijdens een meeloopdag.
Meld je aan over een meeloopdag

Studiekeuze-event

 • 07 november 2019
 • 17:00 - 20:00
 • Alle locaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Klaas Molema
kr.molema@noorderpoort.nl
088 - 230 78 71

avatar

Winschoten
Annet Bouman
hac.bouman@noorderpoort.nl
088 - 230 75 46

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Tijdens je opleiding leer je om hard- en software te installeren, onderhouden en beheren. Hiervoor heb je technisch inzicht nodig. Het is handig als je al kennis hebt van computers, computernetwerken, het internet en systeembeveiliging. Omdat de ontwikkelingen in jouw vakgebied snel gaan, is het belangrijk dat je je steeds bijschoolt na je opleiding.

Daarnaast heeft deze opleiding integriteit hoog in het vaandel staan en moet je zowel zelfstandig als in een team kunnen werken.

Wat doet een Medewerker beheer ICT?

Een medewerker beheer ICT werkt met diverse hard- en software. Je onderhoudt en test systemen om storingen te voorkomen en je zorgt ervoor dat computers van gebruikers goed functioneren. Als specialist helpt je collega’s of klanten op een vriendelijke en vakkundige wijze bij het verhelpen van problemen of storingen.

Een medewerker beheer ICT werkt op de ICT-afdeling of servicedesk van een bedrijf of instelling. Maar je kan ook aan de slag bij gespecialiseerde bedrijven in ICT-dienstverlening. Je werkt zowel zelfstandig als samen met een team aan verschillende projecten. Daarnaast komt het regelmatig voor dat je wordt uitgeleend (gedetacheerd) aan een andere organisatie.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Servicemedewerker bij een bedrijf
 • Allround medewerker in een ICT-winkel
 • Medewerker op een ICT-afdeling

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar en is opgedeeld in acht periodes. In het eerste jaar volg je zowel theorie- als praktijklessen. Het tweede jaar bestaat uit een combinatie van lessen en een stage van twintig weken. Je werkt tijdens de opleiding ook veel met ICT-simulaties, bijvoorbeeld van een servicedesk of van netwerken.

Wil je na deze opleiding nog doorstuderen, dan kan je doorstromen naar niveau 4.

Beroepsgerichte vakken

 • Arduino (open source computerplatform)
 • Programmeren (HTML, CSS)
 • Operating System: Virtualisatie, Linux, Windows server
 • Hardware en software
 • Office
 • Servicedesk

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt in het tweede jaar twintig weken stage. De school heeft stageplekken waarbij je terecht kunt. Maar als je zelf een erkend stagebedrijf weet te vinden, is dat ook goed. Volg je deze opleiding in Winschoten, dan kan je ook in Duitsland stage lopen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Extra begeleiding
Heb je een autisme spectrum stoornis en ben je van plan deze BOL-opleiding in Groningen-stad of Winschoten te volgen, dan is het mogelijk je studie te doen met extra begeleiding van KAIRO. 
Lees voor meer informatie de brochure van KAIRO.

Leslocatie(s)

muntinglaan_foto_2_1.jpg

Technologie & ICT

Muntinglaan 3
9727 JT Groningen

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

Campus Winschoten

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 200,-
 • 2e jaar € 150,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Medewerker beheer ICT
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,2
7,0

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
78%
72%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
60%
58%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Medewerker ICT
Medewerker beheer ICT

-
73%

64%
74%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Medewerker ICT
Medewerker beheer ICT


Kans op stageMedewerker ICT
Medewerker beheer ICT


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon

Medewerker ICT
Medewerker beheer ICT

-
-
-

€ 8,17
€ 8,39
€ 9,46
Studie in Cijfers
Medewerker beheer ICT
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,2
Landelijk gemiddelde 7,0
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 78%
Landelijk gemiddelde 72%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 60%
Landelijk gemiddelde 58%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Medewerker ICT
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 64%
Medewerker beheer ICT
Deze opleiding 73%
Landelijk gemiddelde 74%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker ICT
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker beheer ICT
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker ICT
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker beheer ICT
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,17
Medewerker ICT
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,39
Medewerker beheer ICT
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,46

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

media-enapplicatieontw_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Applicatie- en mediaontwikkelaar Niveau 4

Groningen
BOL
Gamedeveloper_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Gamedeveloper Niveau 4

Groningen
BOL
ICTbeheerder_niv4_1_techniek_technologieICT.jpg

ICT-beheerder Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL, BBL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
NetwerkMediabeheer_niv4_1_techniek_technologieICT.jpg

Netwerk- en mediabeheerder Niveau 4

Groningen
BOL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven