< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Mobiliteit en voertuigen Technisch specialist bedrijfsautos 25248
Bedrijfsautotechnicus_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Bedrijfsautotechnicus_niv2_2_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Bedrijfsautotechnicus_niv2_3_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Technisch specialist bedrijfsauto's Niveau 4

Als technisch specialist bedrijfsauto’s ben jij een supertechneut in de werkplaats. Je weet alles van bedrijfsauto’s, kunt complexe diagnoses stellen en reparaties uitvoeren. Daarnaast heb je contact met klanten.

 • Je stelt complexe diagnoses
 • Je voert reparaties uit
 • Je voert onderhoud uit en monteert accessoires

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 30 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 25% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,6 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
4-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25248
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Wieger Bekkema
w.bekkema@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Liesbeth de Vlugt
me.devlugt@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Het is belangrijk dat je technisch en leergierig bent, en een voorliefde hebt voor bedrijfsautotechniek. Je bent goed met je handen en kunt omgaan met specialistische technische apparatuur.

Omdat je veel met klanten werkt, ben je klantgericht en kun je duidelijk communiceren. Je bent zelfstandig en kan goed samenwerken. Ook ben je stressbestendig.

Wat doet een Technisch specialist bedrijfsauto's?

Een technisch specialist bedrijfsauto’s heeft een verantwoordelijke en afwisselende baan. Je voert reparaties uit aan bedrijfsauto’s en spoort klachten op. Je kunt hierbij denken aan geluiden, trillingen en rij-eigenschappen, maar ook complexe elektronische storingen. Je bent creatief en gestructureerd in het zoeken naar oplossingen.

Ook heb je grote systeemkennis en kunt deze goed in de praktijk brengen. Je wisselt technische informatie uit met externe specialisten en leveranciers. Als dat nodig is, draag je die informatie over op collega’s.

Als technisch specialist kun jij het technische aanspreekpunt voor de klant zijn. Je informeert deze over uit te voeren reparaties en geeft aan wat de verwachte kosten zijn.

Je kunt aan de slag bij een bedrijfsautodealer of in een universele werkplaats. Je eigen bedrijf starten is ook mogelijk.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Technisch specialist bij een bedrijfsautodealer
 • Vertegenwoordiger technische apparatuur
 • Technisch trainer
 • Verkoper vrachtauto's

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens je opleiding doe je kennis en vaardigheden op die je nodig hebt voor je toekomstig beroep. De praktijk leer je in onze moderne werkplaats.

Truck Academy
De opleiding Technisch specialist bedrijfsauto's werkt samen met Noordelijke truckbedrijven en brancheorganisatie Bovag in de Truck Academy. Door nauw samen te werken met bedrijven en dealers wil de Truck Academy het onderwijs nog beter maken. Het is de enige Truck Academy in Noord-Nederland.

Beroepsgerichte vakken

 • Vakleer (elektro, motoren en voertuigen)
 • Praktijkles (meten aan voertuigen)
 • Practicum (meten aan proefopstellingen)

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In de eerste drie leerjaren heb je tien korte stages van een week. In het vierde jaar loop je twintig weken stage. Je bent dan aan het werk in een bedrijfsautogarage waar je verschillende werkzaamheden moet uitvoeren in overleg met je leermeester. Over een paar van deze opdrachten moet je een verslag maken en inleveren op school. Deze verslagen worden beoordeeld door de leermeester.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid D - Consortium vanaf 2018
 • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Waterstoftechnologie

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 716,-
 • 2e jaar € 680,-
 • 3e jaar € 519,-
 • 4e jaar € 413,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding geldt als aanvullende eis dat je minimaal Wiskunde of Natuurkunde en Scheikunde I in je pakket moet hebben.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Technisch specialist bedrijfsauto's
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,6
7,4

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
55%
61%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
17%
29%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Technisch Specialist Bedrijfsautos
Technisch Specialist Personenautos

-
-

100%
90%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Technisch Specialist Personenautos


Kans op stage


Technisch Specialist Bedrijfsautos
Technisch Specialist Personenautos

-

-

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Technisch Specialist Personenautos

-
-

-
€ 10,28
Studie in Cijfers
Technisch specialist bedrijfsauto's
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,6
Landelijk gemiddelde 7,4
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 55%
Landelijk gemiddelde 61%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 17%
Landelijk gemiddelde 29%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 100%
Technisch Specialist Personenautos
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 90%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Technisch Specialist Personenautos
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Technisch Specialist Personenautos
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Technisch Specialist Personenautos
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,28

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Technischspecialistpersonenauto_niv4_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Technisch specialist personenauto's Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven