< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Kunst en creatie Software developer games 25604
Gamedeveloper_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg
media-enapplicatieontw_niv4_3_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg
media-enapplicatieontw_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer games Niveau 4

Als software developer games maak je toffe games en applicaties. In een team met verschillende specialisten werk je van een idee naar het eindproduct toe. Hoe chill is het als straks tienduizenden mensen jouw game spelen.

 • Je schrijft het game design document (functioneel en technisch ontwerp)
 • Je programmeert het product en zet het technisch in elkaar
 • Je test, presenteert en optimaliseert het product zodat het voldoet aan de wensen van de opdrachtgever

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 60% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
4-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25604
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Armando Gerard
aal.gerard@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Reygan Leito
ra.leito@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Een software developer werkt nauwkeurig en kan goed omgaan met tijdsdruk. Je bent creatief, probleemoplossend, klantgericht en flexibel. Verder kun je zowel zelfstandig werken, als samenwerken in multidisciplinaire teams.

Voor deze opleiding is affiniteit met ICT en wis- en natuurkunde een must. Ook ben je geïnteresseerd in elektrotechniek, omdat softwareontwikkeling steeds vaker samengaat met robotica en internet of things. En natuurlijk heb je affiniteit met het vormgeven van games en applicaties.

Wat doet een Software developer games?

Gamen is niet hetzelfde als games maken. Teams van ontwikkelaars werken soms met honderden mensen tegelijk om een goed product te maken. Jij maakt onderdeel uit van zo’n team.

Een software developer games levert specialistisch maatwerk. Geen product is hetzelfde. Kleine opdrachten voer je alleen uit, maar meestal werk je in een groot team waarbij iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen deeltaak. De eindverantwoordelijkheid ligt dan bij een projectleider.

Je overlegt zelf met de opdrachtgever om de opdracht en technische wensen helder te krijgen. Door jouw specialistische kennis heb je op dit gebied een uitvoerende en adviserende rol. Wanneer de opdracht duidelijk is, ga je samen met het team aan het werk om een game design document en bijbehorende planning te schrijven. Aan de hand hiervan ga je de game of app programmeren. Je houdt daarbij rekening met eisen rondom netwerken, privacy, ethiek en veiligheid.

Voordat jullie het product presenteren aan de opdrachtgever, wordt dit uitgebreid getest en waar nodig verbeterd. Na de oplevering kun je nog een rol spelen in het beheer van het product. Met je collega’s evalueer je het traject en stel je eventuele verbeterpunten op voor een volgende keer.

Een software developer games werkt vaak bij bedrijven die games ontwikkelen of technologieën van games gebruiken bij het maken van hun producten. Afhankelijk van de grootte van de werkgever, maak je deel uit van een (multidisciplinair) ontwikkelteam.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Game developer
 • Software developer
 • Technical artist
 • Web developer
 • Quality assurance

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze vierjarige opleiding kun je je ontwikkelen als backend programmeur of als grafisch programmeur.

Backend programmeurs ‘leven’ voor code en houden ervan om complexe systemen te bouwen. Je kunt van alles maken, van websites tot de systemen die het spel laten werken. Overal inzetbaar zijn hoeft natuurlijk niet, maar je zou in theorie ook nog de web development kant op kunnen gaan als je klaar bent met je studie.

Als grafisch programmeur ben je meer ingesteld om de grafische ondersteuning van een spel te doen. Je bent dus meer een technical artist, waarbij je gemaakt werk moet aanpassen of implementeren in andermans code. Je zal dus moeten programmeren als je de grafische kant uit wilt.

De opleiding bestaat uit een zwaar programma met lessen en projecten. We leggen de lat hoog, want er wordt ook in jouw toekomstige beroep veel van je gevraagd. Tijdens de opleidingen willen we je daarop voorbereiden. In het begin krijg je veel begeleiding bij het leren. Naarmate je opleiding vordert, word je steeds zelfstandiger.

Om je opleiding met plezier te volgen is het belangrijk dat je creatief bent en affiniteit hebt met ICT en de logica achter wiskunde en natuurkunde.

Afhankelijk van je voorkennis, programmeer skills en de snelheid waarmee je de vakken afrondt, is het mogelijk om deze opleiding ook in 3 jaar te doen in plaats van 4 jaar.

Beroepsgerichte vakken

 • C#
 • Gamedevelopment C#
 • Gamedevelopment C++
 • Game math
 • Shaders
 • 3D modeling
 • Digital art
 • Web development
 • Game engine zoals Unity en Unreal
 • Netwerk- en infrastructuur
 • Security en privacy

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Zowel in het derde als vierde jaar loop je ongeveer 20 weken fulltime stage bij een leerbedrijf. Je voert daar zelfstandig je stageopdrachten uit. De school heeft goed contact met stagebedrijven in de regio. Als je zelf een erkend stagebedrijf weet te vinden, is dat ook goed. Zelfs in het buitenland stage lopen is mogelijk.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 500,-
 • 2e jaar € 100,-
 • 3e jaar € 50,-
 • 4e jaar € 50,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens het kennismakingsgesprek en de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Software developer games
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
8,1
7,3

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
63%
64%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
68%
58%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
-
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
-
-

Kans op stage


-
-

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
-
Studie in Cijfers
Software developer games
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 8,1
Landelijk gemiddelde 7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 63%
Landelijk gemiddelde 64%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 68%
Landelijk gemiddelde 58%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

media-enapplicatieontw_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer web & apps Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven