< Skip to ContentSkip to Navigation
Acteur Met Vignet Topopleiding 2020
03 Acteur
05 Acteur

Acteur Niveau 4

Als acteur ben je gedreven, volhardend, creatief en heb je een sterke persoonlijkheid. Je bent in staat om de aandacht te vangen van zowel publiek als opdrachtgevers. Wil jij van je talent je beroep maken, schrijf je dan in voor de opleiding Acteur en kom auditie doen.

 • Je profileert en promoot jezelf
 • Je maakt een act en werkt onder leiding van een regisseur
 • Je verzorgt educatieve activiteiten

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 29 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 80% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25651
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Linda Jacobsen - Sonnevelt
lm.sonnevelt@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Een acteur werkt op basis van opdrachten en flexibele werktijden, maar dat vind jij geen enkel probleem. Je staat stevig in je schoenen en kunt goed omgaan met kritiek. Je bent communicatief vaardig en weet jezelf te verkopen. Bovendien houd jij je conditie goed op peil, want acteur zijn is een zwaar beroep.

Wat doet een Acteur?

Als acteur ben je vrijwel altijd als freelancer aan de slag. Je werkt dan op projectbasis voor een opdrachtgever. Dat kan zijn in een studio waar film en/of TV opnames worden gemaakt, op toneel of in het theater.

Om aan het werk te komen en te blijven, moet je relaties opbouwen en onderhouden. Jij bent expressief en kunt jezelf goed verkopen. In uitzonderlijke gevallen word je gevraagd voor een bepaalde rol, maar in meeste gevallen doe je hiervoor auditie. Je kunt dan denken aan een rol in een tv-serie, toneelstuk, reclamespot, soapserie of film. Ook kun je als entertainer aan de slag, bijvoorbeeld bij campings, werk je mee aan dinner- en recreatieshows of geef je workshops in buurthuizen of bij verenigingen.

Na enige jaren werkervaring of een hbo-diploma op dit terrein, kun je je eventueel ontwikkelen tot theatermaker, regisseur of dramadocent.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Acteur bij een (semi) professioneel gezelschap
 • Workshop docent bij verenigingen
 • Animatiewerk
 • Trainingsacteur

Doorleren na je studie

HBO

 • Acteursopleidingen
 • Theaterschool
 • Docent drama-opleiding
 • Mime opleidingen
 • Dans- en musicalopleidingen

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Ieder jaar is opgedeeld in vier blokken van ongeveer tien weken. Je sluit elk blok af met een toets- en/of een projectweek. Tijdens het eerste en tweede leerjaar volg je lessen op school en werk je twee middagen in de week aan projecten.

Wij beschikken over een Productiehuis, waarvoor we zowel in- als externe opdrachten uitvoeren. In het eerste jaar volg je vooral basislessen en werk je aan de hand van opdrachten. In het tweede jaar ga je meer de diepte in en werk je steeds zelfstandiger.

In het derde jaar loop je gedurende de eerste helft van het jaar stage. Daarna kom je terug voor de afronding van je opleiding. Deze bestaat uit een kennisexamen en je Proeve van Bekwaamheid.

Beroepsgerichte vakken

 • Drama/spel
 • Stem
 • Dans/beweging
 • Ondernemersvaardigheden

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Het allerleukst vind ik dat je kan zijn wie je wilt bij ons op school.

Dewey Everts, student Acteur

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste en tweede leerjaar loop je een aantal korte stages van in totaal 250 uur. In de eerste helft van het derde jaar loop je een lange stage. Je zoekt in principe zelf een geschikte stageplek.

Uiteraard beschikt onze school over verschillende contacten, zoals Theater de Steeg, DOX en verschillende gezelschappen of verenigingen. Zo kom je te weten wanneer de audities plaatsvinden en kun je alvast je eerste contacten opdoen. Indien nodig kun je vanuit school ondersteuning krijgen bij het vinden van een stageplaats.

Tijdens je stage voer je een aantal verplichte opdrachten uit, zoals het organiseren en geven van een workshop en het meespelen in een productie.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Iedere klas heeft een eigen mentor. Voor extra begeleiding en/of zorg is een tweedelijnsbegeleider aanwezig.

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 135,-
 • 2e jaar € 0,-
 • 3e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

De opleiding tot acteur is een creatieve opleiding. Om je creatieve en artistieke aanleg te kunnen zien, houden we een individuele auditie en een groepsauditie. Je leest hier meer over in de toelatingsprocedure.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor het studiejaar 2020-2021 (september-instroom) konden we 25 studenten toelaten. Voor het studiejaar 2021-2022 is dit aantal nog niet bekend.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een individuele auditie.

2. Individuele auditie

Tijdens de individuele auditie maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. De auditie bestaat uit een vrije opdracht, een verplichte opdracht en twee improvisatieopdrachten.

We letten tijdens de auditie op spelvaardigheden, creatieve aanleg, je fysieke houding en inzet van fantasie en muzikaliteit. Dat doen we om te beoordelen of je talent en aanleg hebt om een professional te worden in dit vak.

We vertellen je meteen na de auditie of je door bent naar de tweede auditieronde. Ben je afgewezen dan ontvang je daarvan een schriftelijk bericht. 

3. Groepsauditie

Ben je ronde één gehaald, dan doe je mee aan de groepsauditie. Je volgt tijdens deze auditie workshops op het gebied van spel, dans of beweging en stem. Daarnaast krijg je een opdracht waarmee je in de groep een presentatie moet realiseren.
Je krijgt schriftelijk bericht over de uitslag.

4. Loten

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Wanneer er te veel kandidaten zijn voor de opleiding wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je voor 1 april hebt aangemeld.
Als je uitgeloot bent, maak je nog kans op een opleidingsplaats wanneer een ingelote kandidaat zijn/haar plek niet benut. 

5. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Ben je ingeloot en geselecteerd, dan ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort. 

6. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Danser Met Vignet Topopleiding 2020

Dans/Dansleider Niveau 4

Amsterdam, Groningen
BOL
Light & Visuals Technician

Light & visuals technician Niveau 4

Groningen
BOL
medwevenementenorg_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Medewerker evenementenorganisatie Niveau 4

Groningen
BOL
Muzikant Met Vignet Topopleiding 2020

Muzikant Niveau 4

Groningen
BOL
Sound Technician

Sound technician Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven