Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Handel en ondernemerschap Internationale betriebswirtschaft ibw 25137
iStock-518405663[1].jpg
OndernemerRetail_niv4_2_handelondernemerschap_BusAdmi.jpg
OndernemerRetail_niv4_3_handelondernemerschap_BusAdmi.jpg

Internationale Betriebswirtschaft (IBW) Niveau 4

Ben je commercieel ingesteld en zie je een carrière in Duitsland of bij een Duits(talig) bedrijf wel zitten? Dan is Internationale Betriebswirtschaft de juiste opleiding voor jou. Met deze tweetalige opleiding krijg je het Nederlandse diploma Vestigingsmanager groothandel niveau 4 en een certificaat van het Goethe Instituut.

 • Je geeft leiding binnen een internationaal (georiënteerd) bedrijf
 • Je onderhoudt contacten met klanten en leveranciers
 • Je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 20% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25137

Meeloopdag

Op een open dag krijg je vooral informatie over een opleiding. Maar hoe is de praktijk? Daar kom je achter als je als een ochtend meeloopt. 
Lees meer over open dagen en meelopen

Open Dagen

 • 25 januari 2019
 • 16:00 - 20:30
 • Let op: de dagen en tijden verschillen per locatie/school
 • 26 januari 2019
 • 10:00 - 14:00
 • Let op: de dagen en tijden verschillen per locatie/school

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Annet Linnebank - Bakker
at.bakker@noorderpoort.nl
088 - 230 88 54

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 10.00 - 15.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je bent een echte duizendpoot met een internationale blik. Je neemt graag initiatief en je werkt doelgericht. Daarnaast kun je goed plannen en organiseren. Je bent sociaal vaardig en denkt altijd in (commerciële) kansen. Natuurlijk heb je ook affiniteit met de Duitse taal, want een groot deel van de lessen wordt in het Duits gegeven. 

Wat doet een Werknemer Internationale Betriebswirtschaft?

Als je je opleiding hebt afgerond, heb je binnen Duitsland een goede kans op de arbeidsmarkt. Uiteraard kun je ook doorstromen naar het HBO.

Daarna kun je werken bij een internationaal georiënteerde onderneming of in-/exportbedrijf. Ook kun je aan de slag bij een buitenlands bedrijf met vestigingen in Nederland of het buitenland. Je geeft dan leiding aan maximaal 25 medewerkers. Omdat je meerdere talen spreekt en andere culturen kent, lukt het jou om producten wereldwijd in de markt te zetten.

Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken: personeel, financiën, communicatie, logistiek en de juridische aspecten van het bedrijf. Ook stel je ondernemings- en beleidsplannen op en doe je marktonderzoek. Als manager geef je op een motiverende manier leiding aan je medewerkers en ondersteun je hen bij de werkzaamheden.
Door goede service te combineren met het juiste assortiment, weet je klanten aan je te binden. Je speelt in op ontwikkelingen in de markt en weet daardoor de positie van jouw vestiging te versterken en de concurrent op afstand te houden. Jij probeert de omzet te verhogen en de werksfeer leuk te houden.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Commercieel medewerker
 • (Assistent-)vestigingsmanager
 • Zelfstandig ondernemer

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Internationale Betriebswirtschaft is een brede, internationaal georiënteerde niveau 4-opleiding. Alle aspecten van het Nederlandse en Duitse zakenleven komen aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan Marketing, Management, Rechnungswesen (accounting) en Personalwesen (human resource management). Daarnaast leer je ook de (zakelijke) cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland kennen.

Internationale Betriebswirtschaft is een tweetalige opleiding. In het eerste leerjaar wordt ongeveer 50% van de beroepslessen in het Duits gegeven en 50% in het Nederlands. In het tweede en derde leerjaar wordt ca. 80% van de beroepslessen in het Duits gegeven. Naast je reguliere vakken volg je in het eerste leerjaar het keuzedeel ‘digitale vaardigheden voor gevorderden’. In het tweede leerjaar volg je het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ om inzicht te krijgen in de mogelijke vervolgopleidingen. Je volgt dan gedurende 20 weken lessen op de Hanzehogeschool Groningen. In het derde leerjaar kun je kiezen tussen de keuzedelen ‘E-Marketing’, waarbij je je eigen webshop leert maken, en ’duurzaamheid’, waar onze Oosterburen om bekend staan.

Als je je opleiding met succes hebt afgerond, ontvang je het Nederlandse diploma ‘Vestigingsmanager Groothandel niveau 4’ en een internationaal erkend certificaat van het Goethe Instituut op minimaal B2-niveau. Na deze opleiding ligt de internationale zakenwereld binnen handbereik, of (wat de meeste afgestudeerden doen) kun je verder studeren in het binnen- of buitenland.

Beroepsgerichte vakken

 • Der aufbau von Unternehmen
 • Finanzen in Unternehmen
 • Marketing und Vertrieb
 • Betriebsabläufe und Produktion

Algemene vakken

  • Nederlands *
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie
  • Burgerschap 
  • Sport en bewegen
  • Engels
  • ICT-vaardigheden

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het tweede leerjaar loop je tien weken stage bij een erkend leerbedrijf. In het derde leerjaar ga je twintig weken op stage. Deze stage mag je natuurlijk in het buitenland doen. Je gaat zelf op zoek naar een geschikt stagebedrijf. De school kan jou daarbij helpen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Wanneer je start met je opleiding maak je kennis met je SLB-er. Hij/zij zal je de gehele opleiding begeleiden.

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Business & Administratie

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2019-2020:
BOL, alle niveaus € 1.168,- *

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Als je deze nog niet hebt, zal je die moeten kopen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan je laptop moet voldoen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten. Deze moet je betalen, ongeacht je leeftijd. De schoolkosten zijn bedoeld voor bijvoorbeeld:

 • Excursies
 • Boeken
 • Readers
 • Software
 • Werkkleding

Ook kan er een bijdrage worden gevraagd voor activiteiten die niet verplicht zijn. Dit is de vrijwillige bijdrage.

Lees meer over schoolkosten

 • 1e jaar

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo gemenge leerweg/vmbo theoretische leerweg of mavo
 • Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
 • Mbo-diploma op niveau 4

Aanvullende eisen voor deze opleiding

IBW is een tweetalige opleiding, je volgt straks lessen in het Duits. Daarom geldt als aanvullende eis dat je op je vooropleiding minimaal een 7 als eindcijfer voor Duits hebt, voor zowel het centraal examen als de schoolexamens.

Als je niet aan bovenstaande aanvullende eisen kunt voldoen, dan kun je deze opleiding in de gewone variant volgen: Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel). Daarvoor gelden deze aanvullende eisen niet.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Vestigingsmanagergroothandel_niv4_1_handelondernemerschap_businessadmi.jpg

Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel) Niveau 4

Groningen
BOL
IBSS_niv4_1_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg

International Business Studies (IBS) Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven