< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Topopleidingen Mbo verpleegkundige 25655
mboverpleegkundige_niv4_1_zorgwelzijn_Assen.jpg
mboverpleegkundige_niv4_2_zorgwelzijn_Assen.jpg
mboverpleegkundige_niv4_3_zorgwelzijn_Assen.jpg

Mbo-Verpleegkundige Niveau 4

Als verpleegkundige werk je onder andere met chronisch zieken, mensen met lichamelijke en psychiatrische aandoeningen, ouderen en gehandicapten. Dit kan binnen of buiten een zorginstelling zijn. Je staat zorgvragers bij op weg naar hun herstel of om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. In deze opleiding leer je die zorg te verlenen.

 • Je biedt zorg en begeleiding in het verpleegkundig proces
 • Je ondersteunt en begeleidt zorgvragers om zelfstandig te leven
 • Je voert verpleegtechnische handelingen uit, zoals medicijnen toedienen 

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
 • 6,8 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
4-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25655
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Assen
1 feb 2022 Assen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Assen
Jenneke Kamping - Prins
jj.prins@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.
Van 26 juli t/m 27 augustus kun je ons bereiken van ma t/m vr tussen 09.00 - 15.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden en voelt goed aan wat mensen nodig hebben. Je bent geduldig en in geval van een crisissituatie ben je alert en in staat om snel en juist te handelen. Werken in onregelmatige diensten is voor jou geen probleem. Als verpleegkundige heb je een grote verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid moet je aankunnen.

Wat doet een Verpleegkundige?

Je werkt als mbo-verpleegkundige met mensen die vanwege een ziekte of beperking niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Daarbij wordt vaak als eerste gedacht aan ziekenhuizen, maar dit is aan het verschuiven. Je werkt steeds vaker in verpleeghuizen en in de thuiszorg. Ook kun je werken in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg. De mensen die je ondersteunt kunnen lichamelijke en/of psychische problemen hebben. Soms leidt dit ook tot gedragsproblemen. Je geeft zorg aan mensen, ongeacht hun achtergrond, geslacht of nationaliteit.

Samen met de zorgvrager en ander hulpverleners stel je de zorgvraag vast. Je maakt in overleg een plan voor de gewenste ondersteuning.

Je draagt - samen met het team - zorg voor voldoende aandacht voor de lichamelijke, geestelijke en sociale vragen van de zorgvragers. Je hebt oog voor de emotionele toestand van je zorgvragers en begeleid hen hierbij. Verder voer je verpleegtechnische handelingen uit, zoals het toedienen van medicatie, het geven van injecties en het aanleggen van infusen.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Verpleegkundige binnen of buiten een zorginstelling in Europa

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Deze BBL-opleiding duurt 3,5 jaar. Tijdens deze opleiding word je breed opgeleid tot Mbo-verpleegkundige. Je leert om als verpleegkundige een bijdrage te leveren aan de zelfredzaamheid van mensen met een zorgvraag en aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. In het laatste jaar van de opleiding kies je, afhankelijk van je werkplek, één van de volgende uitstroomprofielen:

 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
 • Gehandicaptenzorg (GHZ)
 • Verpleegtehuis, verzorgingshuis of thuiszorg (VVT)
 • Ziekenhuis (ZH)

Het eerste half jaar werk je twee dagen bij je leerbedrijf en ga je twee dagen per week naar school. Daarna ga je één dag per week naar school (dat kan ook een dagdeel op de avond zijn) en werk je de rest van de week bij je leerbedrijf. De gemiddelde studiebelasting, inclusief de lesdag, is 20 uur per week.


Danée vertelt je hier meer over deze opleiding.

Beroepsgerichte vakken

 • Verpleegkunde
 • Anatomie en fysiologie
 • Pathologie
 • Verpleegtechnische vaardigheden
 • Begeleidingskunde
 • Persoonlijke zorg

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Ik heb een ontzettend leuke klas. We zijn echt één geheel en iedereen hoort erbij.

Marlin Peereboom, student Mbo-verpleegkundige

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Een voorwaarde voor deze opleiding is dat je tijdens je opleiding op minimaal drie verschillende afdelingen bij je leerbedrijf kunt werken. Als dit niet mogelijk is, zullen we met je overleggen hoe je toch een bredere werkervaring kunt opdoen (bijvoorbeeld met een stageperiode).

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

Gezondheidszorg Assen

Zeemanstraat 1
9406 BZ Assen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 126,50
BBL niveau 3 en 4 € 306,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 500,-
 • 2e jaar € 500,-
 • 3e jaar € 500,-
 • 4e jaar € 500,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen. 

VOG

Om tijdens deze opleiding werkervaring op te doen bij je leerbedrijf, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je werkplek.

Wil je meer weten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Hepatitis B-vaccinatie

Een Hepatitis B-vaccinatie is verplicht. Heb je nog geen vaccinatie, dan regelt je leerbedrijf deze vaccinatie voor jou.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Mbo-Verpleegkundige
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,8
6,7

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
84%
77%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
5%
6%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


100%
98%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op leerbaan


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 17,83
Studie in Cijfers
Mbo-Verpleegkundige
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,8
Landelijk gemiddelde 6,7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 84%
Landelijk gemiddelde 77%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 5%
Landelijk gemiddelde 6%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 100%
Landelijk gemiddelde 98%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 17,83

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Combi VP MZ Gettyimages 1129803646

Combi Mbo-verpleegkundige / Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg – verkort Niveau 4

Winschoten
BBL
iStock-602320994-1.jpg

Mbo-verpleegkundige – verkort Niveau 4

Assen, Groningen, Winschoten
BBL
Terug naar boven