< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Mobiliteit en voertuigen Technisch specialist bedrijfsautos 25248
Bedrijfsautotechnicus_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Bedrijfsautotechnicus_niv2_2_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Bedrijfsautotechnicus_niv2_3_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Technisch specialist bedrijfsauto's Niveau 4

Als technisch specialist bedrijfsauto’s ben jij een supertechneut in de werkplaats. Je weet alles van bedrijfsauto’s, kunt complexe diagnoses stellen en reparaties uitvoeren. Daarnaast heb je contact met klanten.

 • Je stelt complexe diagnoses
 • Je voert reparaties uit
 • Je voert onderhoud uit en monteert accessoires

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
 • 7,0 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
4-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25248
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hallo MBO studiekeuze-event

 • 05 november 2020
 • 17:00 - 20:00
 • Alle locaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Wieger Bekkema
w.bekkema@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Liesbeth de Vlugt
me.devlugt@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Het is belangrijk dat je technisch en leergierig bent, en een voorliefde hebt voor bedrijfsautotechniek. Je bent goed met je handen en kunt omgaan met specialistische technische apparatuur.

Omdat je veel met klanten werkt, ben je klantgericht en kun je duidelijk communiceren. Je bent zelfstandig en kan goed samenwerken. Ook ben je stressbestendig.

Wat doet een Technisch specialist bedrijfsauto's?

Een technisch specialist bedrijfsauto’s heeft een verantwoordelijke en afwisselende baan. Je voert reparaties uit aan bedrijfsauto’s en spoort klachten op. Je kunt hierbij denken aan geluiden, trillingen en rij-eigenschappen, maar ook complexe elektronische storingen. Je bent creatief en gestructureerd in het zoeken naar oplossingen.

Ook heb je grote systeemkennis en kunt deze goed in de praktijk brengen. Je wisselt technische informatie uit met externe specialisten en leveranciers. Als dat nodig is, draag je die informatie over op collega’s.

Als technisch specialist kun jij het technische aanspreekpunt voor de klant zijn. Je informeert deze over uit te voeren reparaties en geeft aan wat de verwachte kosten zijn.

Je kunt aan de slag bij een bedrijfsautodealer of in een universele werkplaats. Je eigen bedrijf starten is ook mogelijk.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Technisch specialist bij een bedrijfsautodealer
 • Vertegenwoordiger technische apparatuur
 • Technisch trainer
 • Verkoper vrachtauto's

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Heb je minimaal een diploma vmbo kader, vmbo gemende leerweg of vmbo theoretische leerweg, of een overgangsbewijs havo 3 naar havo 4, en heb je werk bij een geaccrediteerd leerbedrijf? Dan kun je instromen in leerjaar 1 van deze BBL-opleiding.

Als je een niveau 3-diploma Eerste bedrijfsautotechnicus hebt, dan kun je instromen in leerjaar 3 van deze BBL-opleiding.

Praktijk Plus
Op school krijg je theoretisch beroepsgerichte vakken aangeboden. De praktijk leer je op je werkplek bij het leerbedrijf. Als extra ondersteuning en als voorbereiding op de examens bieden wij Praktijk Plus aan. Dit is een training waarbij je in het derde en vierde leerjaar extra praktijkles krijgt. Hier zijn extra kosten aan verbonden die vaak betaald worden door jouw leerbedrijf. Met deze training verhoog je je slagingskans.

Truck Academy
De opleiding Technisch specialist bedrijfsauto's werkt samen met Noordelijke truckbedrijven en brancheorganisatie Bovag in de Truck Academy. Door nauw samen te werken met bedrijven en dealers wil de Truck Academy het onderwijs nog beter maken. Het is de enige Truck Academy in Noord-Nederland.

Beroepsgerichte vakken

 • Vakleer (elektro, motoren en voertuigen)
 • Praktijkles (meten aan voertuigen)
 • Practicum (meten aan proefopstellingen)

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF E Pitsch TPS)
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Waterstoftechnologie

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Het cursusgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2020-2021*:
BBL niveau 1 en 2 € 250,-
BBL niveau 3 en 4 € 606,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 716,-
 • 2e jaar € 680,-
 • 3e jaar € 422,-
 • 4e jaar € 458,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en minimaal 20 uur per week werkt bij een erkend leerbedrijf.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding geldt als aanvullende eis dat je minimaal Wiskunde of Natuurkunde en Scheikunde I in je pakket moet hebben.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Technisch specialist bedrijfsauto's
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,0
7,2

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
100%
81%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
13%
5%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Technisch Specialist Bedrijfsautos
Technisch Specialist Personenautos

-
-

100%
96%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Technisch Specialist Personenautos


Kans op leerbaan


Technisch Specialist Bedrijfsautos
Technisch Specialist Personenautos


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Technisch Specialist Personenautos

-
-

€ 13,74
€ 12,63
Studie in Cijfers
Technisch specialist bedrijfsauto's
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,0
Landelijk gemiddelde 7,2
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 100%
Landelijk gemiddelde 81%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 13%
Landelijk gemiddelde 5%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 100%
Technisch Specialist Personenautos
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 96%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Technisch Specialist Personenautos
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Technisch Specialist Personenautos
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Technisch Specialist Bedrijfsautos
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 13,74
Technisch Specialist Personenautos
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 12,63

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Technischspecialistpersonenauto_niv4_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Technisch specialist personenauto's Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven