< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Mobiliteit en voertuigen Eerste bedrijfsautotechnicus 25245
EersteBedrijfsautotechnicus_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Bedrijfsautotechnicus_niv2_2_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Bedrijfsautotechnicus_niv2_3_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste bedrijfsautotechnicus Niveau 3

Zelfstandig onderhoudsbeurten, diagnoses stellen en reparaties uitvoeren die wat uitdagender zijn? Een eerste bedrijfsautotechicus gaat die uitdaging graag aan. Met behulp van gereedschap en elektronische apparatuur weet jij een vrachtwagen snel weer op de weg te krijgen.

 • Je voert inspecties en onderhoudsbeurten uit
 • Je voert reparaties uit
 • Je stelt diagnoses 

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
 • 7,3 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25245
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Wieger Bekkema
w.bekkema@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Liesbeth de Vlugt
me.devlugt@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je hebt technisch inzicht en hebt interesse in bedrijfsautotechnische apparatuur. Als eerste bedrijfsautotechnicus wil je een vrachtauto zo snel mogelijk weer op de weg hebben, daarom ben je flexibel en stressbestendig.

Goede communicatieve en sociale vaardigheden komen van pas. Je houdt je vak goed bij, want ontwikkelingen in de voertuigtechniek gaan snel.

Wat doet een Eerste bedrijfsautotechnicus?

Als eerste bedrijfsautotechnicus werk je bij een gespecialiseerde garage, onderhoudswerkplaats voor bedrijfsauto’s of een truckbedrijf.

Wanneer een defecte truck binnenkomt begin je met het stellen van een technische diagnose. Je maakt hierbij gebruik van moderne technische apparatuur.

Reparaties bestaan voor het merendeel uit het vervangen van defecte onderdelen. Ook onderhoudsbeurten komen voor. Vaak gebruik je digitale technieken, maar natuurlijk heb je nog steeds (hand)gereedschap nodig.

Je voert zelfstandig of in een team reparaties uit. Eventueel begeleid je een leerling tijdens zijn stage.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Eerste monteur bij een bedrijfsautogarage
 • Vertegenwoordiger technische apparatuur
 • Keurmeester bij de RDW
 • Wegenwacht bij de ANWB

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Een schooljaar bestaat uit 40 weken, verdeeld in vier blokken van tien weken. Tijdens het schooljaar werk je vier dagen bij een erkend leerbedrijf en ga je één dag naar school.

Praktijk Plus
Op school krijg je theoretisch beroepsgerichte vakken aangeboden. De praktijk leer je op je werkplek bij het leerbedrijf. Als extra ondersteuning en als voorbereiding op de examens bieden wij Praktijk Plus aan. Dit is een training waarbij je in het derde leerjaar extra praktijkles krijgt. Hier zijn extra kosten aan verbonden die vaak betaald worden door jouw leerbedrijf. Met deze training verhoog je je slagingskans.

Truck Academy
De opleiding Eerste bedrijfsautotechnicus werkt samen met Noordelijke truckbedrijven en brancheorganisatie Bovag in de Truck Academy. Door nauw samen te werken met bedrijven en dealers wil de Truck Academy het onderwijs nog beter maken. Het is de enige Truck Academy in Noord-Nederland.

Beroepsgerichte vakken

 • Vakleer (elektro, motoren en voertuigen)

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Nederlands 3F
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)
 • Rekenen 3F
 • Veiligheid en vakmanschap niveau 3
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Waterstoftechnologie

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Het cursusgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 629,-
 • 2e jaar € 629,-
 • 3e jaar € 543,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en minimaal 20 uur per week werkt bij een erkend leerbedrijf.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding geldt als aanvullende eis dat je minimaal Wiskunde of Natuurkunde en Scheikunde I in je pakket moet hebben.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Eerste bedrijfsautotechnicus
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,3
7,3

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
59%
74%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
23%
33%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Eerste Autotechnicus
Eerste Bedrijfsautotechnicus

-
-

91%
98%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Eerste Autotechnicus
Eerste Bedrijfsautotechnicus


Kans op leerbaan


Eerste Autotechnicus
Eerste Bedrijfsautotechnicus


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Eerste Autotechnicus
Eerste Bedrijfsautotechnicus

-
-

€ 11,05
€ 12,28
Studie in Cijfers
Eerste bedrijfsautotechnicus
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,3
Landelijk gemiddelde 7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 59%
Landelijk gemiddelde 74%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 23%
Landelijk gemiddelde 33%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Eerste Autotechnicus
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 91%
Eerste Bedrijfsautotechnicus
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 98%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Eerste Autotechnicus
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Eerste Bedrijfsautotechnicus
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Eerste Autotechnicus
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Eerste Bedrijfsautotechnicus
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Eerste Autotechnicus
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 11,05
Eerste Bedrijfsautotechnicus
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 12,28

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Eerste autoschadehersteller_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste autoschadehersteller Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Eersteautospuiter_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste autospuiter Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Eersteautotechnicus_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste autotechnicus Niveau 3

Groningen, Stadskanaal
BOL, BBL
eerstefietstechnicus_niv3_1_voertuigenmobiliteit_automotivelogistiek.jpg

Eerste fietstechnicus Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Bedrijfsautotechnicus_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Technisch specialist bedrijfsauto's Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Technischspecialistpersonenauto_niv4_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Technisch specialist personenauto's Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven