< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Horeca en bakkerij Zelfstandig werkend bakker 25174
Bakker_niv3_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Euroborg-Bakkersopleiding-0005-1Onlinemedia.jpg
Bakker_niv3_3_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend bakker Niveau 3

Als zelfstandig werkend bakker maak je de heerlijkste broden, taarten, koekjes en suikerwerk. Elke dag zorg jij voor een aantrekkelijk en volledig assortiment in de winkel. Hierbij bedenk en plan je zelf de werkzaamheden die je die dag moet uitvoeren.

 • Je maakt brood en banket en decoreert de bakkerijproducten
 • Je plant de werkzaamheden binnen de bakkerij
 • Je bestelt grondstoffen en beheert de voorraden

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25174
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Klaas Noordhof
k.noordhof@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als zelfstandig werkend bakker ben je creatief en vind je het leuk om bakkerijproducten te maken en te decoreren. Je bent sociaal vaardig, nauwkeurig en je kunt je werkzaamheden efficiënt plannen. Je weet medewerkers te motiveren en te stimuleren. Ook kan je goed omgaan met tijdsdruk en heb je een prima conditie. In dit beroep til je namelijk veel en werk je vooral staand. Bedenk dat je in dit vak meestal vroeg moet opstaan.

Wat doet een Zelfstandig werkend bakker?

De zelfstandig werkend bakker maakt allerlei soorten brood- en banketproducten volgens vaste werkwijzen en receptuur. Ook maak je decoraties van marsepein en chocola. Tijdens je werk houd je voortdurend rekening met afwijkende omstandigheden, zoals temperatuur, vochtigheid of grondstoffen. Je werkwijze pas je hier steeds op aan, zodat je producten een constante kwaliteit hebben.

Verder zorg je ervoor dat er altijd genoeg grondstoffen en (tussen)producten op voorraad zijn en bestel je zo nodig nieuwe ingrediënten. Ook plan je de werkzaamheden en stuur je collega-bakkers aan.

Je zorgt ervoor dat de machines en de werkruimtes schoon en hygiënisch blijven.

Werken in een bakkerij is een zwaar beroep, waarbij je veel staat, zwaar moet tillen en meestal ’s nachts aan het werk bent. Maar daar staat tegenover dat je de lekkerste dingen maakt.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Brood-en/of banketbakker in een ambachtelijke bakkerij
 • Brood- en/of banketbakker in een patisserie of grootwinkelbedrijf met eigen bakkerij
 • Patissier bij een restaurant of hotel
 • Chocolatier

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze driejarige opleiding ga je één dag naar school en werk je minimaal 20 uur per week in een erkend leerbedrijf. In het eerste jaar van je opleiding werk je zowel met brood als met banket. In het tweede jaar kies je op basis van je interesse en ervaring in welke richting je je verder wil specialiseren: brood, banket of een combinatie van beide.

Beroepsgerichte vakken

 • Bereiden en verwerken van degen en beslagen
 • Decoreren en modelleren van brood en banket
 • Hygiëne en veiligheid
 • Grondstoffenkennis
 • Machines en apparatuur
 • Werkplanning
 • Kwaliteitscontrole

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Duurzaamheid in het beroep C (niveau 3)
 • Eetcultuur en -wensen
 • Oriëntatie ondernemerschap (PvB TPS)
 • Streekproducten

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 126,-
BBL niveau 3 en 4 € 306,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 430,-
 • 2e jaar € 190,-
 • 3e jaar € 170,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Zelfstandig werkend bakker
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,6

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
81%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
17%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Zelfstandig werkend bakker
-
96%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Zelfstandig werkend bakker

Kans op leerbaan


Zelfstandig werkend bakker

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Zelfstandig werkend bakker
-
€ 10,09
Studie in Cijfers
Zelfstandig werkend bakker
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,6
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 81%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 17%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 96%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,09

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Boulanger Gettyimages 499694406

Boulanger Niveau 4

Groningen
BBL
Euroborg-Bakkersopleiding-0026-3DTPVormgeving.jpg

Leidinggevende bakkerij Niveau 4

Groningen
BBL
Patissier Gettyimages 1130916972

Patissier Niveau 4

Groningen
BBL
Terug naar boven